Senát potvrdil nelegálnost stáčení tachometrů včetně vysoké pokuty

K účinnosti zákona zakazujícího podvody s kilometry už chybí jen podpis prezidenta. Po téměř patnácti letech, kdy se v tuzemsku začalo poprvé veřejně hovořit o problematice přetáčení tachometrů, Senát odsouhlasil novelu zákona, který obsahuje zákaz manipulace se stavem najetých kilometrů pod pokutou půl milionu korun.

2018 F-150 Power Stroke Diesel

Pokud novelu zákona 56/2001 Sb. podepíše prezident, bude v České republice stáčení tachometrů zákonem zakázáno už za necelé dva měsíce. Jde o obrovský krok dopředu v boji s podvodnými prodejci zmanipulovaných ojetin.

Je to poprvé, kdy stát jasně stanoví, že s tachometrem se nesmí manipulovat. Dosavadní judikát Nejvyššího soudu, který považoval stáčení tachometru za trestný čin podvodu při škodě přes 5000 Kč, byl nedostatečný. Zákaz samozřejmě nebude znamenat úplné vymýcení tohoto nešvaru, ale bude mít významný preventivní dopad. Nebude už možné tvrdit, že na tachometru si každý může nastavit libovolnou hodnotu, jak to dnes slýcháme od firem, které tyto manipulace zcela beztrestně nabízejí,“ uvedla k tomu generální ředitelka AURES Holdings, provozovatele sítě autocenter AAA AUTO, Karolína Topolová. Zákaz manipulace s počítadlem ujeté vzdálenosti obsahuje § 36 odstavec 4 novely zákona 56/2001 Sb. s účinností plánovanou už od 1. října 2018. Pokuta 500 000 Kč je pak stanovena v § 83, odstavci 2, písmeno b).

Podle Topolové stáčení tachometrů jednoznačně přispívá ke stárnutí vozového parku v České republice a má negativní vliv na bezpečnost silničního provozu a kvalitu životního prostředí. Západní Evropa se zbavuje vozů, které jsou kvůli prodejnosti podvodně vylepšovány.

Podle názorů mnoha odborníků však nebude problematika stáčení tachometrů v Evropě vyřešena do té doby, dokud nebude existovat fungující celoevropská databáze. Ta by ideálně měla zahrnovat údaje o nájezdu vozidel po celou dobu jejich životního cyklu. Předpokladem fungující evropské databáze by mělo ovšem být vytvoření systému evidence stavů tachometrů od výrobců, servisů, pojišťoven a dalších subjektů v jednotlivých členských státech.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru