První závod mistrovství světa v rallycrossu se uskutečnil v Barceloně

První závod v Barceloně zaplavil v sobotu přívalový déšť. Podmínky se v neděli zlepšily a devítinásobný mistr světa v rallye Sébastien Loeb se probojoval do silně obsazeného finále a získal druhé místo.

Rallcr-01

Sébastien Loeb nakonec po dvou dnech tvrdých bojů dostal svůj PEUGEOT 208 WRX do finále. Celkově skončil druhý (po diskvalifikaci Mattiase Ekströma za kolizi prvním kole ve finále) jako nejúspěšnější účastník finále z týmu PEUGEOT Total při debutu tohoto zcela nového týmu. Dosáhl jej také díky dobré týmové práci, když se Kevin Hansen (který není kvalifikován pro zisk bodů pro tým), v semifinálové jízdě vzdal své pozice ve prospěch devítinásobného mistra světa v rallye. Loeb v semifinále skončil druhý, čímž si zajistil místo ve finále, kde Francouz předvedl svou charakteristickou schopnost zajistit si místo na stupních vítězů, ačkoli jeho poslední soutěžní zkušenosti byly v písečných dunách Jižní Ameriky a na asfaltu na Korsice!

Timmy Hansen po celý víkend ukazoval úžasnou rychlost, ale nedostal šanci, aby ji proměnil v odpovídající výsledek, neboť jeho auto zůstalo v semifinále stát ve chvíli, kdy vedl a vytvářel si náskok. Ve dvou kvalifikačních jízdách Švéd za dramatických podmínek obsadil dvě druhá místa a vítězství, aby pohodlně prošel do semifinále jako jeden z nejlepších jezdců víkendu. I přes zklamání, že jej nebyl schopen dokončit, byl potěšen výkonem vozu a zlepšeními, kterých se dosáhlo v zimě, a je odhodlán pustit se v dalším závodě do odvety.

Kevin Hansen s třetím vozem 208 WRX, který není nominován k získávání bodů pro Team PEUGEOT Total, byl po kvalifikačních jízdách na 12. místě, ale odstoupil, aby přenechal své místo v semifinálových jízdách Loebovi. Nejmladší jezdec týmu zajel v sobotu dvě dobré rozjížďky, ale pak ho zasáhl technický problém, jenž omezil jeho schopnost dobře startovat, a tak zaostával.

POŘADÍ MISTROVSTVÍ JEZDCŮ PO 1. ZÁVODĚ

  1. Johan KRISTOFFERSSON/Volkswagen Polo R – 27 bodů
  2. Petter SOLBERG/Volkswagen Polo R – 24 bodů
  3. Andreas BAKKERUD/Audi S1 – 20 bodů
  4. Mattias EKSTRÖM/Audi S1 – 19pt
  5. Niclas GRÖNHOLM/Hyundai i20 – 18 bodů
  6. Timmy HANSEN/PEUGEOT 208 WRX – 16 bodů
  7. Sébastien LOEB/PEUGEOT 208 WRX – 14 bodů
  8. Janis BAUMANIS/Ford Fiesta – 12 bodů
  9. Timur TIMERZYANOV/Hyundai i20 – 11 bodů
  10. Robin LARSSON/Ford Fiesta – 11 bodů
  11. Jérome GROSSET-JANIN/Renault Mégane RS – 9 bodů
  12. Guerlain CHICHERIT/Renault Mégane RS – 8 bodů
  13. Kevin HANSEN/PEUGEOT 208 WRX – 5 bodů

POŘADÍ MISTROVSTVÍ TÝMŮ PO 1. ZÁVODĚ

  1. PSRX Volkswagen Sweden – 51 bodů
  2. EKS Audi Sport – 39 bodů
  3. Team PEUGEOT Total – 30 bodů
  4. GRX Taneco – 29 bodů
  5. GC Kompetition – 17 bodů
  6. Olsbergs MSE – 14 bodů

Druhý podnik mistrovstvím světa v rallycrosu bude v Portugalsku od 28. do 29. dubna na okruhu Montalegre na severu země blízko hranic se Španělskem. Nachází se v kopcích regionu Vila Real. Trať Montalegre leží ve výšce 1800 metrů nad mořem, a je tak nejvýše položeným okruhem v kalendáři, což vyžaduje, aby motory byly jemně vyladěny na řidší vzduch. Na rozdíl od Barcelony je toto místo určeno speciálně pro rallycross a okruh o délce 0,95 kilometru tvoří ze 60 % asfalt a ze 40 % štěrk.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru