Volvo XC40 je Evropským autem roku 2018

Na autosalonu v Ženevě získalo malé SUV Volvo XC40 titul Evropské auto roku 2018. Toto ocenění vyhrála automobilka Volvo Cars vůbec poprvé.

volvo xc40

Úspěch nového Volva XC40 znamená, že se všechny nové SUV modely značky Volvo určené pro globální trh dočkaly titulu Auto roku udělovaného v Evropě nebo v Severní Americe. Další dvě SUV, velké Volvo XC90 a středně velké Volvo XC60, byla během předchozích dvou let jmenována Severoamerickým užitkovým vozem roku.

První objednávky přijaté napříč celou Evropou a v USA již přesáhly počet 20 000. Již brzy bude model XC40 představen také pro Čínu, která je největším automobilovým trhem na světě.

Volvo XC40 je prvním modelem postaveným na nové kompaktní modulární platformě CMA, která se stane základem pro všechny další modely řady 40 včetně plně elektrických vozů. Model XC40 je současně prvním volvem, které nabízí funkci sdílení vozu (v ČR bude zatím dostupná jen pro nové Volvo XC40 MY19). Tu lze využívat díky technologii digitálního klíče automobilky Volvo a online platformě Volvo On Call. Majitel vozu Volvo díky tomu může svůj vůz jednoduše sdílet s přáteli a rodinnými příslušníky, aniž by jim musel fyzicky předávat klíč.

Další novinkou, která bude zavedena společně s Volvem XC40, bude nový program předplacených služeb Care by Volvo (v ČR bude dostupný později), na jehož základě si zákazníci mohou vůz pořídit namísto klasického zakoupení prostřednictvím měsíčního paušálu. Díky programu Care by Volvo bude vlastnictví vozu stejně transparentní, jednoduché a bezproblémové jako vlastnictví mobilního telefonu.

Nabídka bezpečnostních systémů a funkcí na podporu řidiče zahrnuje u Volva XC40 asistent pro jízdu v kolonách a semiautonomní řízení Pilot Assist II, poslední generaci systému City Safety, systém ochrany proti neúmyslnému sjetí z vozovky, systém preventivní ochrany v případě nechtěného opuštění vozovky, systém varování před křížením cesty jiným vozidlem s funkcí automatického brzdění plnou brzdnou silou a kameru s výhledem do 360°, která řidiči pomůže při manévrování ve stísněném prostoru.

V roce 2017 automobilka zveřejnila svůj závazek k elektrifikaci všech vozů Volvo uvedených na trh od roku 2019. Vzhledem k tomu, že se společnost chystá zaujmout vedoucí pozici v oblasti elektrifikace, bude nové Volvo XC40 později k dispozici také s hybridním a čistě elektrickým pohonným agregátem.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru