Elektrický Jaguar I-PACE se představuje

Dnes večer byl představen nový elektromobil – Jaguar I-PACE. Toto SUV díky nejmodernějším 90kWh lithium-iontovým bateriím, které využívají 432 článků typu „pouch cell“ nabízí dojezd 480 km. Při rychlonabíjení (100 kW) se vybité baterie nabijí na 80 % za pouhých 45 minut. Při nabíjení domácí dobíjecí stanicí (7 kW) lze stejné úrovně nabití dosáhnout za něco málo přes deset hodin – ideální pro dobíjení přes noc.

Jaguar I-Pace (8)

Mezi řadu chytrých technologií, které optimalizují dojezd, patří systém předehřívání baterie. Jaguar I-PACE po připojení automaticky zvýší (nebo sníží) teplotu baterie, čímž ještě před odjezdem maximalizuje možný dojezd.

Na každé nápravě se nachází jeden elektromotor navržený společností Jaguar. Jeho kompaktní rozměry umožnily hnací hřídele procházející motorem. Výsledkem je vysoký výkon a trakce pohonu všech kol na každém povrchu. Vysoká hustota točivého momentu a energetická účinnost motorů poskytují výkon sportovního vozu. I-PACE zrychlí z nuly na 100 km/h za pouhých 4,8 sekundy.

Baterie je umístěna uprostřed mezi nápravami. Vpředu jsou kola zavěšena na dvojitých příčných ramenech, vzadu na víceprvkové nápravě Integral Link. Nad rámec základního vybavení si lze objednat pneumatické odpružení a konfigurovatelný systém Adaptime Dynamics. Umístění baterií dovoluje ideální rozložení hmotnosti v poměru 50:50, přičemž těžiště vozidla je přibližně o 130 mm níže než u modelu F-PACE.

Jaguar I-Pace (7)

Silueta vozidla I-PACE podobná kupé je ovlivněna supersportem Jaguar C-X75 a vyznačuje se krátkou, nízkou kapotou, aerodynamickým designem střechy a zakřiveným zadním oknem. Tento design s kabinou předsunutou až k přední nápravě kontrastuje s hranatou zadní částí, která pomáhá snížit koeficient aerodynamického čelního odporu Cx na 0,29. Aktivní lamely v masce chladiče udržují rovnováhu mezi chlazením a aerodynamikou. Když je třeba chladit, otevřou se, v opačném případě jsou zavřené a usměrňují proudění vzduchu.

I-PACE je prvním Jaguarem vybaveným multimediálním systémem Touch Pro Duo. Používání systému Touch Pro Duo je velmi intuitivní. Využívá inovativní kombinaci dotykových obrazovek, kapacitních senzorů a mechanických ovládacích prvků.

Jaguar I-Pace (16)

Systém technologie Smart Settings (pracuje s algoritmy umělé inteligence) rozpozná individuální potřeby řidiče, podle kterých náležitě přizpůsobí nastavení jízdy a interiéru vozidla I-PACE.

Jaguar I-PACE bude rovněž podporovat funkce hlasové služby Amazon Alexa. To znamená, že majitelé budou moci hlasem požádat Alexu o informace uložené v aplikaci Jaguar InControl Remote. Například: Je moje auto zamčené? Jaká je úroveň nabití? Bude mi dojezd stačit na cestu do práce?

Model I-PACE je v prodeji ode dneška ve výbavách S, SE, HSE a First Edition. Ceny v České republice startují od 2 039 092 Kč včetně DPH.

 



Facebook

Nejčtenější

Nahoru