Luxusní SUV Ford Edge je po modernizaci v Evropě

Ford představuje evropským zákazníkům modernizované provedení luxusního SUV Ford Edge. Je to technicky nejvyspělejší SUV v historii značky.

2018_Ford_Edge_14

Evropskou premiéru mají v novém Fordu Edge tyto systémy: brzdění po srážce, asistent vyhýbacího manévru, adaptivní tempomat s funkcí Stop-and-Go a adaptivní vedení v jízdním pruhu.

V novém Fordu Edge zároveň debutuje nová varianta vznětového motoru Ford 2.0 EcoBlue. Díky přeplňování dvěma turbodmychadly nabízí vysoký výkon i příznivou spotřebu. Dodává se v kombinaci s novou osmistupňovou samočinnou převodovkou.

Nový Edge se na evropské půdě představil ve sportovně stylizované variantě ST-Line s modifikovaným vzhledem předních i zadních partií, specifickým designem masky chladiče, aerodynamickými doplňky karoserie a 20palcovými koly z lehké slitiny.

Nový vznětový motor Ford 2.0 EcoBlue „bi-turbo“ má výkon a točivý moment na úrovni agregátů s větším zdvihovým objemem, ale jeho spotřeba a emise naopak odpovídají menším agregátům. Konstrukčně vychází z již známých jednotek EcoBlue, dostal však novou přeplňovací soustavu s dvojicí turbodmychadel.

Motorizace 2.0 EcoBlue bi-turbo o výkonu 175 kW (238 k) se bude sériově dodávat v kombinaci s inteligentním pohonem všech kol. Přeplňovací soustavu tvoří malé vysokotlaké a velké nízkotlaké turbodmychadlo. V nízkých otáčkách pracují obě, což se odráží v pohotovější reakci motoru a výrazném nástupu točivého momentu. Při vyšších otáčkách již pracuje pouze větší turbodmychadlo, které vytváří plnicí přetlak potřebný k dosažení nejvyššího výkonu. Přeplňování dvěma turbodmychadly klade značné nároky na tepelnou odolnost sběrného a výfukového potrubí. Teploty zde dosahují až 860 °C. Proto jsou tyto komponenty vyrobeny ze speciálního materiálu obsahující přibližně 30 % niklu a ložiska turbodmychadel i skříň menšího z nich jsou chlazené kapalinou.

Motor 2.0 EcoBlue je vždy vybaven technologií Auto Start-Stop. Vedle varianty bi-turbo bude v novém Fordu Edge k dispozici rovněž ve variantě o výkonu 140 kW (190 k) se šestistupňovou manuální převodovkou a inteligentním pohonem všech kol

2018_Ford_Edge_05

Modely z řady ST-Line jsou určeny řidičům, které oslovuje sportovní vzhled vozů Ford Performance. Nový Edge ST-Line se vyznačuje těmito specifickými prvky:

  • Spodní partie dveří, blatníků a prahů v barvě karoserie
  • Maska chladiče v černém provedení
  • Prémiová lakovaná kola z lehké slitiny – sériové v rozměru 20“, na přání 21“
  • Dvě chromované koncovky výfuku
  • Perforovaná sedadla čalouněná kombinací kůže a materiálu Miko-Dinamica, vpředu elektricky seřiditelná v deseti směrech
  • Volant potažený perforovanou kůží, hlavice řadicí páky s červenými švy (ve vozech s manuální převodovkou)
  • Hliníkové sportovní pedály, černý potah stropu, prémiové velurové rohože

Nový Ford Edge ST-Line má také sportovní podvozek, páčky manuálního řazení osmistupňové samočinné převodovky pod volantem a adaptivní řízení Ford, jehož převod se mění v závislosti na rychlosti jízdy.

 



Facebook

Nejčtenější

Nahoru