Vítěz z Le Mans Romain Dumas jede za Volkswagen na Pikes Peak 2018

Volkswagen sází při návratu do závodu do vrchu „Pikes Peak International Hill Climb“ na zkušenosti. Dne 24. června 2018, více než 30 let po poslední účasti značky Volkswagen v nejslavnějším závodě do vrchu na světě, bude řídit první čistě elektricky poháněné závodní vozidlo značky Francouz Romain Dumas.

Volkswagen verpflichtet Le Mans-Sieger Romain Dumas für ?Pikes Peak International Hill Climb 2018"

Dumas zvítězil v tzv. „závodě do oblak“ v americkém státě Colorado již třikrát. Kromě toho může využít své zkušenosti s hybridními prototypy z mistrovství světa ve vytrvalostních závodech FIA WEC (World Endurance Championship). V tomto seriálu závodů pro technicky mimořádně vyspělé závodní vozy získal Dumas, jako tovární jezdec Porsche, v roce 2016 titul mistra světa.

Společným cílem značky Volkswagen a jezdce Dumase je nový traťový rekord v kategorii elektricky poháněných prototypů. Volkswagen se postaví na start letošního ročníku závodu do vrchu, který je vzhledem k cíli v nadmořské výšce 4302 metrů nazýván také „závodem do oblak“, se zcela nově vyvinutým elektricky poháněným prototypem. V této kategorii poskytují pravidla velkou konstrukční volnost.

„Velkou výhodou elektromobilu v závodu do vrchu na Pikes Peak je zachování konstantního výkonu na celé trati o délce necelých 20 kilometrů. Naproti tomu vozidla se spalovacím motorem výrazně ztrácejí výkon kvůli řídkému vysokohorskému vzduchu. S tím jsem se musel při svých dosavadních účastech smířit. Opravdu se již velmi těším, až budu moci poprvé jet na plný plyn od startu ve výšce 2862 metrů až do cíle,“ říká Dumas.

Vrcholový závodní jezdec, pocházející z jihofrancouzského města Alès, má s technikou elektrického pohonu v závodních vozech velké zkušenosti. V několika uplynulých letech se účastnil s továrním týmem Porsche mistrovství světa ve vytrvalostních závodech (FIA World Endurance Championship) za volantem hybridního prototypu (zážehový motor/elektromotor). Kromě titulu mistra světa 2016 v tomto závodním seriálu zvítězil Dumas během své dosavadní kariéry již v osmi čtyřiadvacetihodinových závodech, z toho dvakrát v legendárním vytrvalostním závodě v Le Mans. Ambiciózní všestranný jezdec kromě toho vzbudil pozornost dobrými výkony také v Rallye Dakar a v podnicích mistrovství světa v rallye.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru