Vodíková Toyota Mirai se začne prodávat v Kanadě

Toyota oznámila, že v průběhu tohoto roku začne v Québecu prodávat model Toyota Mirai poháněný vodíkovými palivovými články, čímž využije výhody čisté výroby elektřiny v hydroelektrárnách této provincie.

toyota mirai

Jelikož Hydro Québec je celosvětově čtvrtým nejvýznamnějším výrobcem čisté elektřiny původem z vodních elektráren, vodík sloužící k pohonu vozů Mirai se bude zároveň vyrábět z mimořádně čistých zdrojů. Kanadská Toyota vloni úzce spolupracovala s mnoha partnery v Québecu – zejména s ministerstvy energetiky, životního prostředí a dopravy – aby byla v uvedené provincii zajištěna dostatečná infrastruktura pro čerpání paliva.

Toyota Mirai s mnoha vyspělými technologiemi přináší tři klíčové výhody, které jsou podle Toyoty pro Kanaďany důležité. V první řadě je to absence obav z krátkého dojezdu, neboť Mirai na jednu nádrž vodíku překoná více než 500 km. Za druhé, tankování paliva nezabere více času než u běžného vozu na benzín, vyžaduje cca pět minut. A za třetí, Toyota Mirai již prokázala svoji spolehlivost v chladném klimatu – což je obzvláště důležité, neboť v mnoha částech Kanady byly tuto zimu zaznamenány nové rekordně nízké teploty.

Mirai uchovává vodík v palivové nádrži. Vodík se v sadě palivových článků slučuje s kyslíkem a výsledkem chemické reakce jsou dvě věci: elektřina a voda. Elektřina pohání vůz, který disponuje výkonem až 151 koní a točivým momentem 335 Nm. Jedinými emisemi modelu Mirai je voda unikající z výfuku.

 



Facebook

Nejčtenější

Nahoru