Alenka v říší divů aneb kalendář Pirelli 2018 představen

V Praze byla představena 45. edice kultovního kalendáře Pirelli ztvárněná předním fotografem Timem Walkerem a inspirovaná pohádkou Alenka v říši divů. Každý ročník kalendáře přináší unikátní soubor fotografií, které originálním způsobem dokumentují vývoj našeho přístupu k ženské kráse a zachycují přední modelky a významné osobnosti.

Pirelli 20185

Letos se na snímcích objeví např. Naomi Campbell nebo Whoopi Goldberg. Vždy je vytištěno pouze omezené množství kusů a každý kalendář má své pořadové číslo. Jeho unikátnost podtrhuje také fakt, že není určen k prodeji. Společnost Pirelli prestižní kalendář věnuje významným osobnostem, například královským rodinám ve Velké Británii či ve Španělsku. Existuje však jeden způsob, jak kalendář získat. Několik výtisků společnost v mnoha zemích draží a výtěžkem podporuje jasně definované charitativní projekty.

Na počátku byla pouhá myšlenka vytvořit dárek, který bude motivovat prodejce značky. Dnes se kalendář Pirelli stal malým uměleckým dílem a cenným sběratelským kouskem. Kalendář Pirelli 2018 s pořadovým číslem 141 bude věnován do veřejné internetové aukce i v České republice. Finanční prostředky získané v dražbě získá Masarykův onkologický ústav, který je použije na obnovu a modernizaci infuzních pump pro protinádorovou chemoterapii.

O kalendáři Pirelli pro rok 2018

Jedná se o 45. vydání kultovního kalendáře, na které s napětím čekali sběratelé na celém světě. Tentokrát proslulý módní fotograf Tim Walker přináší extravagantní a surrealistické pojetí proslulé pohádky Lewise Carrolla, v níž se Alenka vydává na svou cestu do neznámého světa. Inspirací přitom Walkerovi nebyl jen samotný příběh plný podivuhodných dobrodružství, ale také ilustrace Johna Tenniela, které doprovodily první vydání knížky v roce 1865. „Příběh Alenky už byl zpracován tolikrát. Ale já jsem se chtěl vrátit na úplný začátek, do fantazie, ze které vzešel. A snažil jsem se na něj dívat dnešním pohledem,“ říká o svém přístupu, který hledá krásu v odlišnosti a diverzitě. Tim Walker obsadil do svého kalendáře pouze modelky a modely tmavé barvy pleti. Není to však v historii tohoto fenoménu poprvé. Stalo se tak už v roce 1987, na snímcích se tenkrát i nyní objevila modelka Naomi Campbell. K naplnění své vize si Walker přizval také jednu z předních kreativních režisérek Shonu Heath a do projektu se zapojil i Edward Enninful, který se stal prvním mužem šéfujícím britské redakci časopisu Vogue. Enninful se stal stylistou projektu a pro kalendář vytvořil impozantní snové kostýmy, která provokují naši představivost. Walker se svými spolupracovníky tak propojili známý příběh se současnou realitou a zároveň naplnili poslání kalendáře Pirelli, skládat poctu ženské kráse, a přitom dostát progresivním trendům.

Osobnosti kalendáře Pirelli 2018

Tim Walker si vybral výrazné osobnosti, které stály před jeho fotoaparátem. Jsou mezi nimi muzikanti, herci, modelky i političtí aktivisté. Najdete zde například jihoafrickou modelku Thando Hopa, která dokázala sladit kariéru úspěšné právničky s účastí na řadě těch nejnápaditějších fotografických setů. Sean “Diddy” Combs a Naomi Campbell přenášejí svoji energii na snímky jako vystřižené z hrozivých komiksových story. Neohrožená Lupita Nyong představuje plcha a Whoopi Goldberg se vtělila do postavy vévodkyně. Ale základ stále tvoří působivé fotografie hlavní hrdinky. Neuvěřitelně krásná modelka Duckie Thot nese vlastní příběh dítěte súdánských uprchlíků, kteří zakotvili v Austrálii, a věrně představuje současnou Alenku převtělenou do Carrolovi neposedné hrdinky. Kalendář Pirelli tak ukazuje, že známý příběh má stále otevřený konec…



Facebook

Nejčtenější

Nahoru