V Polsku půjdete za stočený tachometr do vězení

Ve sdělovacích prostředcích proběhla informace o zavedení trestnosti stáčení tachometrů v Polsku. Tamní ministerstvo spravedlnosti totiž navrhuje trestní sazbu až 5 let za nově zaváděný trestný čin manipulace s počtem ujetých kilometrů. Počty ujetých kilometrů by navíc do databází měli zadávat i policisté při běžných silničních kontrolách.

V Čechách musí velcí prodejci vynakládat milionové částky na prověřování stavu ujetých kilometrů, protože samotná manipulace s ujetými kilometry není v České republice trestná. Že taková kontrola skutečně funguje a má pro zákazníky význam, svědčí například i nedávné odhalení dodávky s tachometrem přetočeným o více 300 tisíc kilometrů. Velké autobazary odhalí každý den několik desítek stočených tachometrů, ale nikomu za to nic nehrozí. I když takové vozidlo odmítnou, majitel jej prodá v malém bazaru nebo na ulici přes inzerát. Navíc výborná je i další myšlenka polského Ministerstva spravedlnosti, podle níž by do databází ujetých kilometrů měli dodávat data i policisté, kteří kontrolují vozidla při běžné silniční kontrole. V České republice je totiž přístup k relevantním datům o vozidlech velmi obtížný.

Není důvod, aby Česká republika zůstala jakýmsi ostrůvkem, který nabízí beztrestnost podvodníkům, kteří tachometry stáčejí. Proto podle vyjádření společnosti Auto ESA bude společně s profesními organizacemi a asociacemi v co nejbližší opět době iniciovat jednání s příslušnými ministerstvy, resp. poslanci.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru