Japonským autem roku 2018 je Suzuki Swift

Pro Suzuki to je již sedmý zisk tohoto prestižního ocenění, které uděluje japonská asociace automobilových inženýrů a novinářů RJC.

suzuki swift sport3

Nový Swift je třetí globální generací kompaktního hatchbacku Suzuki. V hlasování odborníků získal v Japonsku titul Auto roku 2018 a zopakoval tak úspěch svých dvou předchůdců, kteří jsou držiteli stejného ocenění z let 2006 a 2011. Odborná porota si na Swiftu cení mimo jiné existence speciálních verzí. Modelová řada Swift nabízí širokou paletu různých variant včetně modelu Swift Sport a několika verzí s hybridním pohonem.

Nová generace má výraznější, sportovně pojatý design, ve srovnání s předchůdcem je lehčí, při zachování podobných vnějších rozměrů znatelně prostornější a díky nižší hmotnosti agilnější a současně úspornější.

Systém SHVS je mild hybridní pohon optimalizovaný pro kompaktní vozy. Jednou z jeho klíčových výhod je, že hmotnost vozu zvyšuje jen o 6,2 kg. Systém tvoří startér-generátor ISG, který slouží současně jako alternátor i elektromotor, a 12V lithium-iontová baterie umístěná pod sedadlem řidiče. ISG může spalovacímu motoru pomoci výkonem až 2,3 kW, resp. točivým momentem až 50 Nm, kombinovanou spotřebu snižuje o 8 %.

Vrcholem nabídky je nový Swift Sport poháněný přeplňovaným motorem 1.4 Boosterjet, který měl premiéru v září na autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem.

Swift je globálním modelem a vlajkovou lodí Suzuki v segmentu kompaktních vozů. Ve třech generacích se po celém světě od roku 2004 prodalo již 5,77 milionu exemplářů.

Suzuki získalo titul Japonské auto roku již v letech 2006 a 2011 s modelem Swift, v letech 1994 a 2009 s modelem WagonR a dále v letech 2015 (Hustler) a 2016 (Alto). Automobilka je také držitelem ocenění Technologie roku 2013 uděleného balíčku sedmi technologií snižujících spotřebu paliva Suzuki Green a titulu Osobnost roku, který získal v roce 1994 prezident automobilky Osamu Suzuki a v roce 2007 jeho následník Hiroshi Tsuda.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru