Audi věří elektrické budoucnosti motorsportu

Značka Audi představila v Neuburgu první ryze elektrický závodní vůz koncernu. Audi e-tron FE04 bude na závodních okruzích symbolem přeměny společnosti Audi z klasického výrobce automobilů na poskytovatele mobility s orientací na budoucnost.

Audi e-tron FE04

Audi e-tron FE04

Audi na autosalonu ve Frankfurtu oznámila, že již před rokem 2025 bude mít v nabídce více než 20 modelů s elektrickým pohonem, včetně hybridních vozidel s možností vnějšího nabíjení a elektromobilů napájených z akumulátorů.

Ve Formuli E smějí týmy a výrobci vyvíjet poháněcí ústrojí, tvořené elektromotorem, převodovkou, částmi podvozku a příslušným softwarem. Srdcem monopostu Audi e-tron FE04 je kombinace elektromotoru a převodného ústrojí. Inženýři se zaměřují na zvyšování účinnosti jednotky motoru/generátoru. Tým Audi Sport ABT Schaeffler vsadí v sezoně 2017/2018 na velmi efektivní převodovku s jediným převodovým stupněm.

Audi e-tron FE04 se svým novým progresivním designem se základními barvami bílá, metalicky zelená a černá na první pohled výrazně odlišuje od vozu, s nímž Lucas di Grassi získal v červenci titul mistra světa ve Formuli E. Třiatřicetiletý Brazilec vstupuje do nové sezony poprvé ve své kariéře se startovním číslem „1“ jako obhájce titulu a při světové premiéře v Neuburgu si nenechal ujít příležitost přijet s novými závodním elektromobilem za tichého bzučení na pódium.

Týmovým kolegou Lucase di Grassiho je mladý jezdec Daniel Abt (24). Rodák z Allgäu uzavřel smlouvu jako
tovární jezdec Audi. Daniel Abt bude jezdit se startovním číslem „66“ a doplňkovým červeným barevným značením, které divákům usnadní rozlišovat vozy obou jezdců Audi. Lucas di Grassi a Daniel Abt tvoří ve Formuli E od začátku silnou dvojici, která dosáhla v dosavadních 33 závodech 24 umístění na stupních vítězů, šesti vítězství a čtyř prvních míst na startu. Oba vstupují do své čtvrté sezony ve Formuli E.

Nový šéf týmu Audi Sport ABT Schaeffler ve Formuli E je Allan McNish. Skot doprovázel a podporoval tým na
závodních okruzích již tři kompletní sezony. Bývalý jezdec Formule 1, dlouholetý tovární jezdec Audi a
trojnásobný vítěz závodu 24 h Le Mans nyní tým oficiálně vede a reprezentuje.

Audi e-tron FE04 oslaví svou závodní premiéru 2. prosince 2017 v úvodním podniku sezony Formule E v Hongkongu. Nový elektricky poháněný závodní vůz je možné spatřit na závodních okruzích již v těchto dnech. Během uplynulého pátku a soboty představila značka Audi monopost FE04 s Danielem Abtem za volantem na akci E-Mobility Play Days na závodním okruhu Red Bull Ring v Rakousku. Tento týden, od pondělí do čtvrtka, je španělská Valencia dějištěm jediných oficiálních testovacích jízd Formule E před zahájením nové sezony. Na tomto okruhu jezdí oba jezdci Audi.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru