Toyota a Mazda uzavřely spojenectví

Toyota Motor Corporation (Toyota) a Mazda Motor Corporation (Mazda) podepsaly dohodu o uzavření obchodního a kapitálového spojenectví se zaměřením na další posílení setrvalé partnerské spolupráce.

toyota0003

Tato dohoda je výsledkem dvouletých společných jednání mezi oběma společnostmi.

Hlavní body dohody:

1) založení společného podniku na výrobu automobilů ve Spojených státech,
2) společný vývoj technologií pro elektromobily,
3) společný vývoj technologií pro automobily připojené k internetu,
4) spolupráce na vyspělých bezpečnostních technologiích,
5) rozšíření komplementárních výrobků.

Kromě urychlení a posílení dlouhodobé vzájemné spolupráce se Toyota a Mazda rovněž dohodly na kapitálovém spojenectví, ve kterém si obě společnosti zachovají nezávislost a rovnoprávnost. Firmy se dohodly, že v rámci tohoto kapitálového propojení Toyota upíše a prostřednictvím třetí strany získá nově vydané akcie společnosti Mazda, která upíše a prostřednictvím třetí strany získá vlastní akcie Toyoty ve stejné hodnotě jako Toyotou získané akcie Mazdy. Hodnota akcií získaných oběma společnostmi bude totožná.

V rámci nového spojenectví se Toyota a Mazda dohodly na založení společného podniku na výrobu automobilů ve Spojených státech, na němž se každá strana bude podílet stejnou finanční částkou. Továrna by měla mít odhadovanou roční výrobní kapacitu přibližně 300 tisíc vozů. Společnosti zatím čekají na povolení příslušných státních úřadů a začnou se zabývat podrobnými plány s cílem zahájit provoz nové továrny v roce 2021.

Podnik si vyžádá investici v celkové výši zhruba 1,6 miliard dolarů a nabídne 4 000 pracovních míst. Mazda předpokládá, že v nové továrně bude vyrábět crossoverové modely, které nově uvede na severoamerický trh, a Toyota zde pro tentýž trh plánuje vyrábět vozy Corolla.

Prostřednictvím výroby v USA chce Mazda docílit rozšíření své výrobní sítě v Severní Americe. Tyto aktivity firmě umožní rychleji reagovat na potřeby svých zákazníků v závislosti na regionu a modelu.

Toyota chce dalším rozšířením výrobních kapacit v USA dále posílit řízení firmy, jež má blíže k dané oblasti, a reagovat tak lépe na rostoucí severoamerický trh. V nové továrně společnosti Toyota v mexickém Guanajuatu, která je právě ve výstavbě, plánuje Toyota namísto Corolly vyrábět vozy Tacoma.

S rostoucí celosvětovou poptávkou po elektromobilech se Toyota a Mazda budou věnovat společnému rozvoji technologií pro základní strukturu konkurenceschopných elektrickou energií poháněných vozidel, přičemž si budou aktivně vyměňovat odborné poznatky.

Toyota a Mazda budou společně vyvíjet technologie pro systémy palubních informačních a zábavních multimédií, a budou tak připraveny na rostoucí poptávku. Vedle toho bude Toyota s Mazdou spolupracovat v oblasti svých technologií „vehicle-to-vehicle“ (V2V) a „vehicle-to-infrastructure“ (V2I) s cílem vytvořit mobilní společnost bez nehod.

Mazda v současné době dodává Toyotě v Severní Americe kompaktní sedan. A Toyota bude Mazdě v Japonsku dodávat kompaktní dodávku typu „two-box“.

 



Facebook

Nejčtenější

Nahoru