Pozor na nejasnou historii kupované ojetiny

Průměrně velký autobazar ročně odmítne vykoupit až 18 000 vozů. Jak upozorňuje Asociace prodejců použitých automobilů – autobazarů (APPAA), na silnicích tak mohou být statisíce aut, představujících závažné bezpečnostní či finanční riziko.

Infografika_Nekupuj_auto_na_ulici

Stočený tachometr, nekvalitní oprava po těžké havárii, či právní rizika v podobě exekucí a nesplacených leasingů. To jsou nejčastější hrozby nevykoupených vozů. Zejména jejich špatný technický stav se může proměnit doslova v tikající časovanou bombu. Proto je solidní autobazary odmítají vykupovat. Tyto vozy končí většinou v soukromé inzerci, kde se je majitelé snaží prodat mnohdy i výrazně pod cenou.

Z průzkumů přitom vyplynulo, že až 75 procent české populace by si riskantně zakoupilo vůz právě mimo autobazar.

Zároveň výzkum ukázal, že 25 procent lidí, kteří si koupili v posledním roce ojetý automobil, nemělo možnost si při koupi ověřit stav tachometru. Alarmující je také zjištění, že 19 procent kupujících nemělo možnost nahlédnout do servisní knížky.

Cílem komunikační platformy Nekupuj auto na ulici je upozornit zájemce o koupi ojetého automobilu na nebezpečná úskalí a omyly, které jsou spojeny s nákupem ojetého vozu.

Projekt Nekupuj auto na ulici bude širokou veřejnost informovat o nejzávažnějších problémech v oblasti nákupu ojetého vozu. Nabídne osvětu a poradenství. Zároveň bude aktivně působit na státní správu a bude usilovat o prosazení závazných pravidel prodeje ojetých automobilů. Zájemci budou mít také možnost sdílet své negativní zkušenosti s nákupem vozu.

Partneři komunikační platformy Nekupuj auto na ulici jsou APPAA, ÚAMK, a.s., TŰV NORD Czech a AutoDetect, s.r.o.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru