Za volantem se bojíme tmy

Nejenom děti se bojí tmy. Strach mají i dospělí. Někteří si kvůli tomu nechávají v noci rozsvícenou lampičku, jiní mají strach z řízení v noci.

Ford a tma

Někteří odborníci se domnívají, že strach ze tmy, kterému se odborně říká „nyktofobie“, má kořeny u jeskynních lidí, jimž ve tmě hrozilo vyšší riziko napadení predátorem. Dnes nás ovlivňuje za volantem.

Podle nového průzkumu, který si nechal zpracovat Ford, se lidé za volantem nejčastěji bojí noční slepoty a rizika srážky s chodcem. Jako prevence zmíněného nebezpečí, existuje i jiné řešení než jíst hodně mrkve. Ford uvádí na trh technologii, která v noci dokáže rozpoznat chodce a může začít automaticky brzdit, pokud řidič nereaguje na počáteční varování.

Celkem 81 procent dotazovaných řidičů z několika evropských zemí se obává řízení v noci, u žen je to dokonce 87 procent. Více než polovina dotazovaných uvádí, že je špatná viditelnost v noci stresuje, a více než třetina se obává dopravní nehody. Přibližně každý pátý respondent přiznal strach z noční srážky chodce.

V roce 2014 tvořili více než pětinu všech evropských obětí dopravních nehod chodci, přičemž bezmála polovina z nich zahynula při nehodách po setmění. Při vývoji zdokonaleného systému detekce chodců pracovali odborníci často v noci. Inženýři posílali prototypům do jízdní dráhy figuríny v životní velikosti a posléze testovali nový systém i v rušných ulicích Paříže nebo Amsterodamu.

Jak systém funguje

Systém detekce chodců zpracovává informace z radaru umístěného v předním nárazníku a kamery za čelním oknem. Porovnává zjištěné objekty s uloženou databází „tvarů chodců“. Díky tomu rozezná člověka od stromu nebo dopravní značky. Širokoúhlá kamera pořídí více než 30 snímků za sekundu.

Pokud systém zaznamená hrozbu střetu s chodcem, nejprve upozorní řidiče zvukovým a obrazovým výstražným znamením. V případě, že řidič nereaguje, začne vůz automaticky brzdit. Během letošního roku uvede Ford tuto technologii na trh. Po nástupu autonomních vozů bude jízda v noci samozřejmě jednodušší. Ford již provedl úspěšné jízdní zkoušky autonomního prototypu Ford Fusion Hybrid v naprosté temnotě.

Tipy a triky pro jízdu v noci:

  • Zkontrolujte čistá okna i zpětná zrcátka. Viditelnost zhoršuje i námraza nebo kondenzace vlhkosti na skle
  • Věnujte pozornost vnějšímu osvětlení a vždy s sebou vozte náhradní žárovky
  • Na neosvětlených silnicích používejte dálková světla a na potkávací přepínejte, jen když míjíte nebo dojíždíte jiné auto
  • Neřiďte unavení a nejpozději po dvou hodinách si udělejte přestávku
  • Nechte si pravidelně kontrolovat zrak u očního lékaře


Facebook

Nejčtenější

Nahoru