S novým Subaru BRZ na sněhu

Jako jedna z mála českých motoristických redakcí jsme měli příležitost vyzkoušet krásnou zadokolku Subaru BRZ modelového roku 2017 na sněhem pokrytém okruhu za polárním kruhem ve Finsku. Byla vybavena pneumatikami s hřeby, což je zde normální, a i v Helsinkách na suchém asfaltu lze zaslechnout typické cvakání u většiny aut. U nás nelegální a v zásadě nepotřebné (kromě některých horských oblastí, kde by to naopak uvítali). 

SUB_BRZ_Small_235
Jaké jsou tedy nejdůležitější produktové změny a vylepšení tohoto modelu?
Exteriér prodělal mírný facelift, a to zejména design přední části zdůrazňující široký a nízký postoj vozu. Jsou zde výkonné Bi‐LED přední světlomety s denním svícením ve tvaru „C“ symbolizující polohu a pohyb protiběžných pístů v motoru boxer. Jedná se o první plné LED lampy u Subaru. Nové jsou i zadní partie vozu, včetně plných LED kombinovaných zadních světel s nově navrženým zadním křídlem.

SUB_BRZ_Small_246

V interiéru je nový multifunkční informační displej, nové materiály a obšití na přístrojovém panelu a ve dveřních panelech, nový design volantu s rozšířeným komfortem ovládání a zaměření na jízdu, nové audio s 6,2“ displejem (Clarion).

Motor zůstává stejný, tj. atmosférický zážehový 2,0 l, D-4S, s výkonem 147 kW/200 koní při 7000 ot/min a nejvyšším točivým momentem 205 Nm při 6600 ot/min, ale byly modifikovány ventily, vačkové hřídele, blok válců a palivové čerpadlo. Podvozek dostal sofistikovanější zavěšení, byla optimalizována tuhost pružin, uložení ramen, zesílena karoserie zejména v motorovém prostoru (přidány výztuhy). Nově jsou navržené tlumiče společností Sachs. A optimalizováno mapování řídící jednotky elektrického řízení.

K vyšší ochraně ve všech směrech přispívají prvky aktivní i pasivní bezpečnosti stavějící na pevné konstrukci karoserie. Nový VSC mód „TRACK“ napomáhá k dalšímu zvýšení bezpečnosti: v režimu TRACK má řidič k dispozici vyšší míru kontroly díky čtyřem režimům stabilizačního systému VSC, od normální až po sportovní jízdu. Řidič pak i přesto má možnost vypnout systém řízení stability vozu (VSC) úplně, a tak si naplno vychutnat sportovní charakter auta. Asistent rozjezdu do kopce HSA pro městský provoz ve svahu přibrzďuje ještě dvě sekundy po uvolnění brzdového pedálu.

Ceny nového modelu vč. DPH:
BRZ 2.0R SPORT, 6MT, tmavé látkové potahy 814 000 Kč
BRZ 2.0R SPORT, 6AT, tmavé látkové potahy 854 000 Kč



Facebook

Nejčtenější

Nahoru