Zlato na Barumce ve dvoukolkách pro Kočiho

Značka Citroën nevyšla na Barum Czech Rally Zlín, osmém podniku ERC a pátém klání českého šampionátu, naprázdno. Díky posádce Styllex motorsport Martin Koči – Lukáš Kostka (Citroën DS3 R3T MAX) získala vítězství v hodnocení vozů s přední poháněnou nápravou.

Barum_Rally_2016_019_Frantisek Dusek
Francouzské citroëny se ovšem ucházely i o vavříny v první desítce. Největším želízkem byl Francouz Bryan Bouffier za volantem Citroënu DS3 R5 Gemini Clinic Rally Teamu. Při třetím letošním startu v ERC nezačal nejlépe, ale už po RZ4 postoupil na třetí příčku za Kopeckého a Lukjaňuka. A zde vydržel s novým spolujezdcem Gilbertem Dinim až do cíle první etapy, když na dotírajícího Kostku měl k dobru 7,9 vteřiny. Ve druhé etapě se projevila lepší Kostkova znalost trati, ale po RZ12 byl Bouffier zpět třetí. Do servisu ovšem „er pětka“ dojížděla jen na tři válce a vedení týmu rozhodlo vůz ze závodu stáhnout…

Barumka-2016-photo-Zdenek_Sluka-0015
Smolně začala ve Zlíně druhá „er pětka“ Maďarů Dávida Botky a spolujezdce Petera Szelese. Na Slušovicích ztratili hodně času a začínali až ze šesté desítky. Do poloviny závodu se posunuli už na devatenáctou příčku, aby soutěž zakončili jen místo od bodované desítky (11.). Právě v poslední RZ Maják dosáhli nejlepšího času, když dojeli sedmí.

Barumka-2016-photo-Zdenek_Sluka-0029
Nejlepšího výsledku tak dosáhla značka Citroën ve „dvoukolkách“. Martin Koči s Lukášem Kostkou absolvovali krátce po Německé rally další těžký závod. A po druhém místě v JWRC v Německu si z Barum rally odvezli vítězné trofeje. V první polovině soutěže to ovšem na hladké prvenství vůbec nevypadalo, když otěže závodu držel tovární jezdec Opelu Ingram. Po devíti zkouškách chybělo Kočimu na vedoucí příčku necelých čtyřicet vteřin. Tuto ztrátu ovšem košický jezdec dokázal během úvodních dvou nedělních zkoušek – Kašava a Pindula – eliminovat a do konce závodu už před sebe nikoho nepustil. Koči s Kostkou si tak v předstihu zajistili český titul ve třídě 5, o celkovém vítězi „dvoukolek“ se definitivně rozhodne až na Rally Příbram, jejíž termín ovšem koliduje s dalším podnikem JWRC – Korsickou rally. Po Barum rally činí náskok Kočiho před Dunovským 14 bodů. Vše tak bude v rukou poděbradského jezdce, kterému se sice bude škrtat nejhorší bodový zisk, ale Kočiho může teoreticky přeskočit.

 



Facebook

Nejčtenější

Nahoru