Nejvíc mladých umírá na silnicích v létě

Celosvětově nejčastější příčinou úmrtí mladých lidí jsou dopravní nehody. Nejvíce osob ve věkové skupině 18 až 24 let přitom zahyne na silnicích v létě. V Evropě tvoří lidé ve věku od 18 do 24 let osm procent populace, mezi oběťmi dopravních nehod je však jejich podíl patnáctiprocentní. V létě se pak ještě zvyšuje, a to až na 21 procent.

9466350_print

Ze statistik rovněž vyplývá, že od roku 2004 do roku 2013 zahynulo při dopravních nehodách na území Evropské unie 62 000 mladých lidí. Podle Evropské observatoře bezpečnosti silničního provozu jsou nejčastějšími příčinami nehod mladých řidičů chybný odhad, snížení rozpoznávacích schopností v důsledku konzumace omamných látek či stresu a také nepozornost.

Ford si nechal vypracovat průzkum mezi 6 500 mladými Evropany, aby lépe pochopil, jaká rizika jim na silnici hrozí. Z něj vyplynulo, že 57 procent respondentů má zkušenost s překročením povolené rychlosti, 43 procent někdy za jízdy poslalo textovou zprávu, 36 procent telefonovalo, 16 procent nepoužilo bezpečnostní pás, 13 procent řídilo po konzumaci alkoholu a 11 procent sledovalo videa na svém mobilním zařízení.

V některých evropských zemích nabízí Ford mladým řidičům účast v programu Ford Driving Skills for Life (DSFL). Ke konci roku 2016 bude mít program v Evropě již více než 20 000 absolventů ze třinácti zemí.

Padesát sedm procent mladých respondentů přiznalo, že řídí opatrněji, když s nimi jedou rodiče nebo prarodiče. Naopak 41 procent uvádí, že s přáteli na palubě by riskovali víc než normálně.

V létě se často jezdí na výlety, festivaly nebo na pláž. Průzkum ukázal, že 68 procent mladých má v létě k řízení uvolněnější přístup než jindy a 54 procent připustilo, že se občas nechá rozptylovat atraktivními chodci.

Z průzkumu dále vyplynulo, že 45 procent mladých by zvažovalo možnost vzít do auta více přátel, než by odpovídalo počtu sedadel; 25 procent by se nechalo svézt někým, o kom vědí, že pil/a alkohol; 24 procent by řídilo pod vlivem drog. U častých návštěvníků festivalů jsou přitom tato čísla ještě vyšší.

Celkem 41 procent respondentů věří, že někdy existují dobré důvody, proč za volantem riskovat, 26 procent již mělo nehodu a 20 procent sedělo ve voze, který zastavila policejní hlídka.

Plných 93 procent dotazovaných se domnívá, že jejich řidičské schopnosti jsou dobré, ale 54 procent přiznává, že někdy neřídí tak bezpečně, jak by měli.

Většinu mladých obětí nehod tvoří muži a průzkum Fordu potvrdil, že pravděpodobnost riskantního chování je u nich vyšší. V porovnání s ženami věnují více pozornosti atraktivním chodcům a je u nich vyšší pravděpodobnost, že budou překračovat povolenou rychlost, používat za jízdy mobilní telefon nebo řídit pod vlivem alkoholu.

Pokud jde o nejčastější přestupky podle zemí, v Německu mladí nejspíše překročí povolenou rychlost, telefonování bez hands-free vede v Itálii a mladí Španělé nejčastěji připouštějí, že když vezou přátele, jsou ochotni více riskovat.

Řidičské návyky mladých



Facebook

Nejčtenější

Nahoru