Voní Vám nové auto?

Každý den používáme své smysly. Dokonce i v autech chtějí automobilky svým zákazníkům nabízet kvalitu vnímatelnou všemi smysly. Své o tom ví María José Lópezová. Její nos je totiž důležitým nástrojem při práci, kterou vykonává pro společnost Seat. Tato vědkyně v oboru chemie se zaměřuje se svým týmem odborníků na vyhledávání neutrálních vůní, jimiž se vyznačuje nedávno zakoupený nový vůz – tato profese je jedinečná a na veřejnosti prakticky neznámá.

fc_300615_1230 small

„Individuálně analyzujeme všechny nekovové díly vozu a zkoumáme, zda jsou pachy, které se z nich uvolňují, žádoucí a příjemné,“ vysvětluje María José pracovní metodologii, kterou dodržují. „Jedním z našich testů je vyhřátí vozidla na více než 60 °C. Poté celý tým usedne do vozu a hodnotí jeho pach.“ Pachy se testují mnohem lépe, pokud je vůz vyhřátý.

Cílem testů je zajistit co nejpozitivnější reakce při nastupování do vozu. „Pokud nějaký díl nevoní dobře, zahájíme proces, který povede k jeho výměně, nebo nalezení vhodného řešení.“ María José navíc uvádí, že všechny materiály, používané uvnitř vozu, jsou jedinečné. Patří mezi ně i kůže. „Vůz by měl krásně vonět kůží, protože to mu dodává vyšší kvalitu,“ zdůrazňuje.

fc_300615_12562 small

Tým je složen z odborníků s vytříbeným čichem, ale na jejich práci jsou kladeny další nároky. Nesmí například kouřit, ani používat parfémy nebo vůně, protože to by ovlivňovalo výsledky testů.

Tento druh smyslového testování byl zaveden v polovině 90. let s cílem zvýšit úroveň komfortu pro cestující a od té doby nalézá stále širší uplatnění. Seat v současnosti uskutečňuje více než 400 testů každý rok, aby bylo zaručeno, že každý automobil opustí výrobní závod s charakteristickou „vůní nového vozu“.

cover1 small



Facebook

Nejčtenější

Nahoru