Radek Jaroš vyráží za Korunou světa

Jen patnáct lidí na světě se může pochlubit pomyslnou „Korunou Himálaje“, která je určena pro ty, kdo bez kyslíku zdolají všechny osmitisícové vrcholy Himálaje. Tím patnáctým se v roce 2014 stal známý horolezec Radek Jaroš, když se mu až na pátý pokus podařilo vylézt obávanou K2. Radek ale právě nyní oficiálně zahajuje svoji pouť za neméně náročným cílem, totiž za Korunou světa, kterou se ozdobí ti, kdo vylezou nejvyšší vrcholy všech kontinentů.

Jaros Odjezd Denali LoRes

Prvním klenotem Koruny světa bude Denali

Kombinací Koruny Himálaje a Koruny světa se může pochlubit jen několik málo jedinců na světě. Před Radkem Jarošem se tak otvírá nejenom náročná výzva, ale i lákavá vize cesty do nejkrásnějších a mnohdy nejopuštěnějších a nejdrsnějších míst naší planety. Prvním klenotem jeho Koruny světa se má stát vrchol Denali (dříve Mount McKinley), 6168 m vysoký vrchol Severní Ameriky.

„Cestu k většině vrcholů jednotlivých kontinentů chci pojmout jinak než jako pouhý výstup na vrchol a odškrtnutí si splněného cíle. I proto se do Kordiller na Aljašku na Denali vydávám se svým nejspolehlivějším himálajským spolulezcem Petrem Maškem. Společně jsme absolvovali osm expedic a stáli na vrcholech třech osmitisícovek. Na nejvyšší vrchol Severní Ameriky máme v plánu vystoupit nikoli klasickou cestou, ale budeme volit mezi horolezeckými cestami Cassin Ridge na jižní straně, nebo tzv. West Rib na jihozápadní straně,“ říká Radek Jaroš.

Z Nového Města pod Elbrus na bicyklu!

I když Radek Jaroš nyní míří za svým prvním vrcholem z Koruny světa do USA, musí samozřejmě plánovat s dostatečným předstihem i další cesty. Ještě letos na podzim chce vyrazit pod nejvyšší horu Evropy – Elbrus… a jako už mnohokrát v minulosti, i v tomto případě to nebude „obyčejná expedice“: „Až na úpatí Elbrusu se chci dostat vlastními silami – pojedu na kole rovnou z domovského Nového Města na Moravě,“ šokuje svým plánem. „Bude to taková expedice „punkového“ stylu, doprovázet mě bude jen dodávka Opel Movano se vším zázemím, ve které určitě budeme často i spát,“ přibližuje svůj originální záměr novoměstský horolezec. Největším problémem této cesty asi nebude vzdálenost (i když tři tisíce kilometrů v sedle bicyklu je velmi slušná porce), ale administrativní záležitosti: Cíl je doslova obklopen konfliktními lokalitami. Nejpravděpodobnější trasa proto povede podél Dunaje a trajektem přes Černé moře do Gruzie, Ruska a pod Elbrus.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru