Opel Astra Sports Tourer – česká premiéra

Naše redakce se zúčastnila novinářské prezentace u příležitosti uvedení nového vozu Opel Astra Sports Tourer na český trh. Jedná se o desátou generaci úspěšného kompaktního kombi značky Opel. Od debutu prvního modelu Opel Kadett Caravan v roce 1963 bylo z více než 24 milionů prodaných kompaktních modelů Opel Kadett a Opel Astra přibližně 5,4 milionu verzí kombi.

SONY DSC

Měli jsme příležitost si vyzkoušet dva vozy s odlišnými motory. Prvním byl benzinový čtyřválec 1.4 l o výkonu 150 koní s automatem, který ale při zhruba hodinové jízdě v okolí Prahy vykazoval spotřebu téměř 10 litrů při svižné jízdě. Druhým pak vůz vybavený novým turbodieselem 1.6 BiTurbo CDTI s manuálem a průměrnou spotřebou 5,8 litru a dojezdem přes osmset kilometrů. Více se dozvíte ve velké reportáži v příštím čísle časopisu AutoforDrive.

SONY DSC

Od spuštění prodejů modelu Astra nové generace Opel eviduje už více než 160 000 objednávek na pětidveřový hatchback a kombi Sports Tourer. Má novou lehkou strukturu (úspora hmotnosti až 190 kilogramů), je vybavena moderními technologiemi a asistenčními systémy, často použitými v kompaktním segmentu poprvé – např. světlomety IntelliLux LED Matrix, systém Opel OnStar nebo infotainment IntelliLink nové generace s optimální integrací smartfonu prostřednictvím Apple CarPlay a Android Auto.

Opel Astra Sports Tourer má téměř stejné vnější rozměry jako předchozí model – je dlouhý 4702 milimetrů, široký 1871 milimetrů (se sklopenými vnějšími zpětnými zrcátky) a vysoký 1510 milimetrů – přitom ale uvnitř nabízí zřetelně více místa pro pasažéry a zavazadla. Vnitřní výška stropu nad předními sedadly je větší o 26 milimetrů, prostor pro nohy na zadních sedadlech je větší o 28 milimetrů. Navíc díky efektivnímu vnitřnímu uspořádání je maximální objem zavazadlového prostoru až 1630 litrů. Variabilitu zavazadlového prostoru zvyšuje opěradlo zadního sedadla dělené na tři části v poměru 40/20/40.

SONY DSC

Opel nabízí v novém kombi Astra Sports Tourer praktickou novinku, která usnadňuje každodenní používání: Poprvé v modelu Opel lze dveře zavazadlového prostoru otvírat i zavírat bez fyzického dotyku nebo bez použití dálkového ovladače. V kombinaci se systémem bezklíčového odemykání „Keyless Open“ stačí k otevření dveří jen malé kývnutí nohy pod zadním nárazníkem. A stejným pohybem se dveře zase zavřou.

Novým motorem v nabídce je turbodiesel 1.6 BiTurbo CDTI. Kompaktní čtyřválec o výkonu 118 kW (160 k) dosahuje nejvyššího točivého momentu 350 Nm už otáček 1500 min-1. Čtyřválcovému motoru s přímým vstřikováním nafty „common rail“ dodává sílu sekvenční dvojstupňové přeplňování dvojicí různě velkých turbodmychadel. Malé turbodmychadlo s variabilní geometrií VGT zaručuje spontánní reakce motoru v nízkých otáčkách bez typické prodlevy. S novým agregátem jsou nyní pro modelovou řadu Astra k dispozici turbodiesely shodného objemu 1,6 l ve čtyřech výkonových stupních: 70 kW (95 k), 81 kW (110 k), 100 kW (136 k) a 118 kW (160 k).

Pro Opel Astra Sports Tourer je na výběr pět různých zážehových motorů včetně celohliníkového tříválce 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo a přeplňovaného čtyřválce o objemu 1,4 litru. Nejvýkonnější zážehovou pohonnou jednotkou v kombi Astra Sports Tourer je motor 1.6 ECOTEC Direct Injection Turbo. Turbodmychadlem přeplňovaný zážehový čtyřválec o obejmu 1,6 l s přímým vstřikováním benzinu dosahuje výkonu 147 kW (200 k) a točivého momentu 300 Nm (s funkcí Overboost).

SONY DSC

Novinku v segmentu kompaktních vozů představují inteligentní adaptivní světlomety IntelliLux LED. Ty umožňují při mimoměstských jízdách mít trvale zapnutá dálková světla, aniž by docházelo k oslňování jiných účastníků provozu. Světlomety IntelliLux LED automaticky a plynule přizpůsobují dosah a rozdělení světelného paprsku podle momentální situace v provozu. Když kamera zaregistruje světla protijedoucích aut nebo koncová světla vpředu jedoucích vozů, přesně definované segmenty LED diod se deaktivují, ale zbývající oblasti včetně krajnice zůstávají jasně osvětlené.

Na kombi verzi Sports Tourer tradičně připadá přes 35 procent všech prodejů modelů Astra v Evropě. Hlavními zákazníky jsou firmy a rodiny, které chtějí kombinovat praktické přepravní možnosti s vysokým cestovním komfortem. Největšími trhy pro kombi Astra Sports Tourer jsou Německo, Velká Británie, Itálie a Španělsko.

Základní cena pro český trh je 344 900 Kč za Astru ST 1.4 s motorem o výkonu 74 kW (100 k); Astra s novým tříválcem 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo o výkonu 77 kW (105 k) je od 374 900 Kč; nejdostupnější vznětový model 1.6 CDTI o výkonu 70 kW (95 k) pak od 419 900 Kč.

 



Facebook

Nejčtenější

Nahoru