Nissan zvyšuje výrobu modelu Qashqai

Po deseti letech nevídané poptávky ze strany zákazníků Nissan oznámil záměr navýšit výrobní kapacitu modelu Qashqai a dále tak posílit jeho pozici nejprodávanějšího crossoveru v Evropě.

144087_1_5 

Výrobní linka č. 1 závodu v Sunderlandu, fungující v nepřetržitém provozu, dosáhla rekordního objemu výroby 300 000 vozů ročně a každou minutu je zde vyroben jeden vůz.

Konstruktéři společnosti Nissan se nyní chystají rozšířit dodávky pro evropské zákazníky úpravou výrobní linky č. 2 závodu v Sunderlandu. Účelem tohoto kroku, který si vyžádá další investici ve výši 22 milionů liber (29 milionů eur), je navýšení výrobní kapacity modelu Qashqai.

První vozy by se na rozšířené lince měly vyrobit před koncem roku 2016, tedy ještě před zahájením další fáze vývoje modelu Qashqai. Ten se v roce 2017 stane prvním modelem Nissan v Evropě vybaveným autonomní technologii pilotovaného řízení.

Na lince č. 1 v závodě v Sunderlandu, která běží ve třísměnném provozu, dnes Nissan vyrábí model Qashqai a plně elektrický Nissan LEAF, který je nejprodávanějším elektromobilem na světě. Na lince č. 2 se v současnosti vyrábí crossover Nissan Juke, Nissan NOTE a luxusní kompaktní Infiniti Q30. Linka bude i nadále fungovat ve dvousměnném provozu.

Rozšíření linky č. 2 v závodě v Sunderlandu o model Qashqai vyžaduje úpravy všech fází výroby od svařování přes lakování až po konečnou montáž karosérie. Poté budou obě výrobní linky schopny vyrábět vozidla založená na platformě Common Module Family (CMF-C) z dílny aliance Renault-Nissan. Linka č. 2 bude navíc po uvedení další generace modelu Nissan Juke schopna zvládnout i platformu CMF-B.

Nissan letos slaví 30. výročí založení závodu v Sunderlandu, který je dnes největším závodem na výrobu automobilů v historii Spojeného království. Zajišťuje takřka 40 000 pracovních míst a výrobu třetiny všech vozů vyráběných ve Velké Británii.

Model Qashqai se vyrábí také v dalších částech světa, například v závodě společnosti Nissan v ruském Petrohradu a v závodě aliance Dongfeng-Nissan v čínském Huadu.

 



Facebook

Nejčtenější

Nahoru