Prius ve čtvrté generaci

První Prius byl představen v roce 1997. Po 19 letech nyní jde do prodeje jeho čtvrtá generace. Soukromí zákazníci si jej mohou pořídit od 11 374 Kč měsíčně při využití financování Toyota Garant při 10% akontaci. Pro firemní klientelu bude k dostání za 9 400 Kč v rámci operativního leasingu Toyota Rent.

toyota-20prius-ext-06

Přesto právě Prius čtvrté generace znamená doposud nejvýraznější vývojový pokrok. Emise CO2 klesly na nízkých 76 g/km a spotřeba paliva je od 3,3 l/100 km (v kombinovaném cyklu). Za obojí Prius vděčí novému plně hybridnímu hnacímu ústrojí. To prošlo výraznou modernizací. Zevrubné konstrukční změny motoru přinesly termodynamickou účinnost na úrovni 40 procent, což je celosvětově nejlepší výsledek mezi zážehovými jednotkami. Další součásti hybridní soustavy pohonu prodělaly zmenšení rozměrů a snížení hmotnosti. Současně se optimalizovalo jejich uspořádání, což přispělo k posunutí těžiště celého vozidla blíže k zemi. Nový hybridní akumulátor typu NiMH je nyní kompaktnější, než u modelu předchozí generace, a zároveň se zvýšila jeho odolnost a zlepšily parametry dobíjení.

Dynamické schopnosti nového vozu vycházejí z možností první platformy postavené na nové globální koncepci TNGA (Toyota New Global Architecture). Vůz tímto zároveň získal nižší těžiště (-2,5 cm), které mu propůjčuje lepší ovladatelnost a vyšší stabilitu. Designéři měli také volnější ruku při návrhu atraktivnějšího zevnějšku, s menším počtem křivek a atletičtějším profilem. Platforma TNGA kromě toho pomáhá vymezit provedení interiéru. Zvětšil se objem zavazadlového prostoru díky menší hybridní baterii s vyšší energetickou hustotou (zcela ukryté v prostoru pod zadními sedadly) a novým zadním nápravám s dvojitými lichoběžníky. Oba tyto prvky nyní nijak nezasahují do zavazadelníku.

Nový Prius bude v České republice poprvé k vidění v rámci veletrhu Amper Motion, a to od 15. do 18. března 2016 na Výstavišti Brno.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru