Toyota představuje koncept ze dřeva

Automobilka Toyota představí nový koncept Setsuna, který je vyroben převážně ze dřeva. Premiéru bude mít tato studie na milánském týdnu designu, který se koná od 11. do 17. dubna 2016.

20160304-02-01

Rozhodnutí použít dřevo odráží zasazení automobilky Toyota zhmotnit postupně se vyvíjející vztah mezi lidmi a jejich vozy. Dřevo představuje trvanlivý materiál, který nicméně v průběhu času podléhá změnám.

Koncept Setsuna je ukázkou toho, jakými změnami automobily v průběhu let procházejí, jako by pohlcovaly touhy, vzpomínky a emoce několika generací jedné rodiny. Prostřednictvím konceptu Setsuna se Toyota snaží vyjádřit myšlenku, že s tím, jak rodina prochází časem a zažívá nové věci společně se svým vozem, o který láskyplně pečuje a předává jej další generaci, získává tento vůz zcela novou hodnotu, kterou dokážou ocenit pouze členové dané rodiny.

Samotné označení vozu, Setsuna v japonštině znamená „okamžik“, bylo zvoleno tak, aby odráželo skutečnost, že lidé společně se svými vozy prožívají drahocenné, nicméně prchavé okamžiky. Toyota se domnívá, že právě postupným hromaděním těchto okamžiků se vůz stává pro jeho majitele nenahraditelným.

Ve snaze vyjádřit uvedený koncept zvolila Toyota vícero odlišných typů dřeva, které použila na různých částech vozu, jako jsou vnější panely, rám, podlaha a sedadla. Dřevo disponuje jedinečnými zajímavými vlastnostmi, které běžné vozy nenabízejí. V případě správné péče dřevo přetrvá spoustu generací, přičemž mění své zbarvení a texturu vlivem vnějšího prostředí (zejména teploty a vlhkosti) nebo podmínek používání, čímž získává jedinečný charakter i hloubku.

 



Facebook

Nejčtenější

Nahoru