Ženeva – Opel oznamuje facelift modelu Mokka

Od svého uvedení v roce 2012 kráčí Opel Mokka od úspěchu k úspěchu. Přesně totiž vystihuje ducha doby. Doposud si model Opel Mokka vybralo více než 500 000 evropských zákazníků.

Opel Mokka R

Nyní popularitu této řady zvýší nastupující Opel Mokka X, který se v premiéře představí na autosalonu v Ženevě na začátku března a na trhu se objeví v říjnu 2016. Mokka X má osvěžený vnější design, nový interiér a infotainment nejnovější generace. Kromě nedávno uvedených „šeptajících dieselů“ 1.6 CDTI nové generace se v nabídce modelu Mokka X objeví i nový zážehový čtyřválec 1.4 Direct Injection Turbo, který se bude kombinovat s automatickou převodovkou, systémem Start/Stop a pohonem všech kol.

Subkompaktní SUV model přilákal ke své značce mnoho nových zákazníků, které oslovil SUV charakter v kombinaci s elegantním designem a dobrodružný duch vozu, který se neztratí ani v terénu. Mokka X bude prvním modelem značky, který bude mít v názvu písmeno „X“, což bude označení všech dalších SUV a crossoverů automobilky Opel.

Design modelu Mokka X je nyní ještě výraznější. Modifikovaná přední část karoserie je stylisticky sladěná s novým designem značky Opel. Charakteristická je široce rozevřená horizontální maska s chromovaným masivním žebrem, LED denní světla mají tradiční profil bumerangu. Řada designových detailů dává novému modelu Mokka X robustnější vzhled. Také koncová světla (na přání z LED Diod) mají tradiční profil bumerangu. Boční panely karoserie si zachovaly své elegantně modelované tvary s pro Opel typickou „čepelí“, která se zdvíhá směrem dozadu. Atraktivitu modelu Mokka X umocňují nové laky – oranžový „Amber Orange“ nebo červený „Absolute Red“.

Interiér modelu Mokka X je zcela změněný a jeho dominantním prvkem je přístrojový panel inspirovaný modelem Opel Astra. Nová palubní deska má výrazné horizontální členění a je na pohled nejenom jednodušší a „čistší“, ale působí i precizněji. Nově řešená středová konzole má dotykový monitor infotainmentu nové generace s úhlopříčkou 7 nebo 8 palců (17,8 nebo 20,3 cm). NA první pohled je patrné menší množství tlačítek, jejichž funkci přebírá dotykový monitor.

Po zavedení turbodieselu 1.6 CDTI nové generace o výkonu 81 kW (110 k) a 100 kW (136 k) se portfolio pohonných jednotek kompaktního SUV značky Opel nyní rozšíří o další zážehové motory. Pro Mokku X bude k dispozici nový motor 1.4 Direct Injection Turbo naladěný na výkon 112 kW /152 k, který nedávno debutoval v nové Astře. Tento čtyřválec bude k dispozici i v kombinaci se 6-stupňovou automatickou převodovkou, systémem Start/Stop a adaptivním pohonem všech kol. Emise CO2 (podle předběžných údajů) činí 154 g/km a kombinovaná spotřeba 6,6 l/100 km. Systém pohonu všech kol s elektromagnetickou vícelamelovou spojkou je „inteligentní“ a efektivní. Pokud je povrch suchý, jsou poháněna pouze přední kola (s výjimkou rozjezdů, kdy se vůz vždy rozjíždí s aktivním pohonem všech kol), což snižuje spotřebu paliva. Podle aktuálních adhezních podmínek mění systém AWD zcela plynule a automaticky poměr točivého momentu přenášeného na jednotlivé nápravy od 100 procent na přední nápravu (na suché vozovce) až po 50 procent na přední i zadní nápravu (například když cestu pokrývá silná vrstva vody nebo vůz jede po nezpevněném povrchu).

U tohoto modelu naleznete nově adaptivní LED světlomety. Nový systém AFL (Adaptive Forward Lighting) LED automaticky přizpůsobuje dosah světelného paprsku a jeho rozložení momentální situaci, takže řidič má vždy dokonale osvětlenou cestu a neoslňuje ostatní řidiče. AFL LED světlomety pracují v devíti režimech, například v režimu jízd po městě, mimo město, v zatáčce, při odbočování, couvání atp. AFL LED světlomety nahrazují dosavadní světlomety BiXenon AFL.

Kamera Opel Eye nové generace s vyšším rozlišením a vyšším výkonem zpracování obrazu podporuje celou řadu asistenčních systémů. Jednou z podporovaných funkcí je řízení dálkových světel High Beam Assist světlometů LED AFL. Díky vylepšené kameře a podpoře dat z navigace je systém rozpoznávání dopravních značek Traffic Sign Assistant mnohem přesnější a preciznější. Kameru Opel Eye využívá i systém monitorování odstupu Following Distance Indication (FDI) s výstražnou funkcí Forward Collision Alert, která je nyní doplněna i signálním prvkem LED Alert Display.

Ceny nového modelu automobilka zatím nezveřejnila.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru