400 tisíc liber za 2 miliontého Defendera

Jedinečný Land Rover Defender byl prodán na prestižní charitativní aukci v aukční síni Bonhams za rekordních 400 000 liber, v přepočtu téměř 15 milionů korun. Veškeré zisky budou věnovány humanitárním a ekologickým partnerům společnosti Land Rover. Unikátní vůz, dvoumiliontý kus ikonických modelů Land Roveru Series a Defender byl prodán dražiteli z Kataru. Jedná se pravděpodobně o nejvyšší částku v historii, která byla na aukci za vůz Land Rover nabídnuta.

LR_DEF_2_Million_Studio_220615_05_LowRes

Vůz byl vyrobený v květnu 2015 v závodě společnosti Land Rover v Solihullu, v němž se vyrábí už od roku 1948. Na výrobě dvoumiliontého Defenderu se podílel hvězdný tým vyslanců značky a lidí spojených s historií Land Roveru. Tvořili jej například dobrodruh Bear Grylls, oceňovaná ekologická aktivistka a herečka Virginia McKenna, držitelka britského řádu OBE, a Stephen a Nick Wilksovi, synové zakladatelů společnosti Land Rover. Veškerý výtěžek z prodeje bude věnován humanitárním a ekologickým partnerům společnosti Land Rover: Mezinárodní federaci společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce (IFRC), která dar použije na pomoc komunitám v jihovýchodním Nepálu a jejich snaze čelit přírodním katastrofám, a nadaci Born Free, která plánuje využít prostředky na podporu programu na záchranu divoké zvěře Project Lion Rover v národním parku Meru v Keni. Projekt poskytuje nezbytné vybavení na ochranu lvů a další divoké zvěře a zapojuje vzdělávací systém a místní komunity do řešení problémů, jako je pytláctví.

John Edwards, výkonný ředitel oddělení Jaguar Land Rover Special Operations, který na konstrukci vozu dohlížel, řekl: „Počátkem letošního roku jsme měli příležitost udělat z jubilejního Land Roveru skutečný sběratelský kousek. S odbornou pomocí mého týmu z oddělení SVO a několika ochotnými vyslanci značky Land Rover jsme vytvořili něco zcela jedinečného a výjimečného. Dnešní aukce se stane součástí naší historie. Model Defender má samozřejmě budoucnost a bude díky své pověsti žít dál. Ale původní Land Rovery Series a Defender budou i nadále jezdit díky naší divizi Jaguar Land Rover Heritage.“

Vůz vyrobený v rámci letošních oslav oblíbeného modelu 4×4, jehož výroba v Solihullu bude v lednu 2016 ukončena, má řadu osobitých a zakázkových designových prvků, především pak vyrytou mapu pláže Red Wharf Bay, kde byl design původního Land Roveru poprvé nakreslen do písku, a unikátní plaketu s číslem 2 000 000. Také kožená sedadla jsou ozdobena grafikou Red Wharf Bay a na hlavových opěrkách je vyšité logo s číslem 2 000 000. Sedadlo řidiče je ozdobeno zakázkovou hliníkovou destičkou, podepsanou všemi, kteří se podíleli na výrobě tohoto vozu. Speciální registrační značky S90 HUE vzdávají hold vůbec prvnímu Land Roveru z doby před sériovou výrobou s registrační značkou HUE 166.

LR_DEF_2_Million_Studio_220615_03_LowRes

Robert Brooks and Theo Pathitis

bonhams_defender2m_sale_010-1-low res

 



Facebook

Nejčtenější

Nahoru