20 let výroby Zetoru Forterra

V letošním roce „zetoří“ silák Forterra slaví své dvacetiny. Od roku 1998 do nynějška se prodalo celkem 21,5 tisíc strojů této řady do 55 zemí.  

FORTERRA 20 let

Modelová řada Forterra vyjela poprvé z bran závodu v 2. polovině roku 1998. Název vznikl spojením slov FOR (pro) a TERRA (terén), což napovídá, že se jedná o robustnější traktor vhodný i pro náročnější terén. Vyšla z traktorů označených jako UŘIII, jehož první prototypy se zrealizovaly už v roce 1974. Až do roku 2000 měla kapotáž plechovou, poté ji nahradilo plastové provedení. Stejně jako ostatní modelové řady, i tento model v průběhu let prošel řadou inovací – z emisního stupně Stage IIIA se dostal přes IIIB až na aktuální Stage IV. Průlomový je model pro rok 2018, a to s ohledem na novinky, které představuje – stroje se mohou pochlubit brzdami s hydroboosterem, u modelu HD dokonce vzduchovými, přední odpruženou nápravou u modelu HSX, a řadou dalších prvků.

Model dostal k narozeninám řadu úprav. Modernizované modely CL a HSX byly na trh uvedeny počátkem roku, HD bude na trh uvedena na přelomu léta a podzimu. Nová řada traktorů využívá efektivnější brzdné systémy, největší inovací však je ECO 40 převodovka, která udržuje motor v optimálních otáčkách (1750 otáček za minutu) při vyšších rychlostech (až 40 km/h). Tímto způsobem stroje šetří provozní náklady až o 18 % v závislosti na vykonávané činnosti. Modely jsou dále vybaveny novou přístrojovou deskou či vyšším přetlakem v kabině zabraňujícímu vniku nečistot do prostoru obsluhy. Model HSX mohou zákazníci navíc získat s odpruženou přední nápravou a tím zvýšit komfort pro obsluhu stroje.

Společnost Zetor Tractors a.s. se připravuje i na oslavy 50 let existence modelové řady Crystal. Oslavy budou zahájeny během letošního podzimu uvedením modernizovaného modelu HD na trh.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru