Jaro s novými pneumatikami

Na trh přichází nová letní pneumatika pro osobní vozidla, která díky inovativní stavbě zaručuje krátkou brzdnou dráhu na mokrém povrchu až do okamžiku, kdy je zbývající hloubka běhounu 2 mm. Pneumatika Michelin Primacy 4 má rovněž ukazatel, který usnadňuje kontrolu stavu opotřebení běhounu. Z průzkumů organizace DEKRA vyplývá, že životnost této pneumatiky  převyšuje o 18 tisíc kilometrů jiné pneumatiky z tohoto segmentu dostupné na trhu.

MICHELIN Primacy 4

Pneumatika byla vytvořena po 3 letech vývoje, zajišťuje krátkou brzdnou dráhu na mokrém povrchu jak nová, tak v průběhu jejího užívání. Testy TUV SUD prokázaly, že brzdná dráha nové pneumatiky je průměrně o 0,9 m kratší v porovnání s konkurenčními pneumatikami s rozměrem 205/55 R16 91V. Ještě lepší výsledky byly zaznamenány u opotřebených pneumatik. Pneumatika s hloubkou běhounu 2 mm má o 2,8 m kratší brzdnou dráhu, než je průměr u konkurenčních pneumatik.

Takové výkony zajišťuje nejnovější generace směsi pryže na bázi elastomerů a optimalizovaná stavba běhounu. Průřez běhounových drážek pneumatiky má oproti tradičnímu kuželovitému tvaru spíše obdélníkovou podobu. Díky tomu se prostor pro odvod vody zvětšil o 22 % a zvýšila se tak odolnost vůči aquaplaningu i při zbývající hloubce běhounu 2 mm.

Z testů organizace DEKRA navíc vyplývá, že životnost pneumatiky je delší – průměrně o 18 000 kilometrů – než odolnost nejbližších testovaných konkurenčních pneumatik. U nové pneumatiky je navíc snazší sledovat míru opotřebení běhounu, protože kromě tradičních indikátorů opotřebení se na spodní straně drážky nachází doplňující ukazatele.

Nová pneumatika, která se nyní dostala do prodeje, je dostupná v 57 rozměrech – od 205/55/R16 do 255/40/R18:

  • 17 rozměrů pneumatik 16″
  • 30 rozměrů pneumatik 17″
  • 10 rozměrů pneumatik 18″



Facebook

Nejčtenější

Nahoru