Rolls-Royce Silver Ghost 2018

Jediný automobil dokázal změnit průběh automobilové historie. Dnes tato legenda zažívá svou novou reinkarnaci. Rolls-Royce Motor Cars představuje sérii 35 kusů Rolls-Royce Ghost modelového roku 2018, která vznikla jako pocta původnímu modelu Silver Ghost.

P90295195_lowRes_rolls-royce-silver-g

V roce 1904 spojili své síly průkopník motorismu, úspěšný podnikatel a neohrožený konstruktér, přičemž jejich společnou hnací silou byla touha uspět. O tři roky později jejich společný výtvor zaplnil hlavní stránky novin po celém světě. Těžko uvěřitelný výkon, který ve své době neměl obdoby, absolvovali ctihodní pánové Charles Rolls a Claude Johnson ve voze pojmenovaném „Silver Ghost“ sira Henryho Royce. Tento automobil ujel rekordní vzdálenost 23 127 km. Tato událost měla za úkol vytvořit historii automobilismu i luxusu a současně nastavit celosvětově uznávané měřítko v oblasti dokonalosti.

Šlo o dvanáctý vyrobený podvozek modelu 40/50 hp, na němž byla namontována cestovní karoserie Barker & Co 4/5, kterou si objednal Claude Johnson, tehdejší výkonný ředitel Rolls-Royce Limited. Tato karosářská varianta skvělým způsobem demonstrovala schopnosti značky Rolls-Royce. Nadpozemsky tichá jízda tohoto výjimečného automobilu a stříbrná barva se stříbrným kováním vedla Johnsona k rozhodnutí, aby tento konkrétní automobil vybral pro závodní účely. Odtud jméno „Silver Ghost“.

U příležitosti tohoto mimořádného příkladu technické dokonalosti vznikne v Goodwoodu, Západní Sussex, speciální série na zakázku vyrobených modelů Ghost modelového roku 2018. Třicet pět příznivců značky se může těšit na soudobý kus automobilové historie, jelikož odnož Bespoke Collective společnosti Rolls-Royce Motor Cars představuje právě v kolekci „Silver Ghost Collection“.

Soška Spirit of Ecstasy z ryzího stříbra, doprovázející všechny od roku 1911 vyrobené vozy, odkazuje na průkopnické dědictví předchůdce tohoto automobilu. Speciálně vytvořený punc AX201, registrační značka původního „Silver Ghostu“, bude vyražen Puncovním úřadem ve spodní části každé ze sošek. Společně s puncem, označením kvality a znaku příslušného městského Puncovního úřadu, se zde objeví druhý unikátní punc „RR“, tedy stejnojmenný znak automobilky, který zde slouží jako povinné označení výrobce a dokládá původ tohoto vozu.

Černě lakovaná maska chladiče napodobuje charakteristický černý chladič původního „Silver Ghostu“, zatímco kompletně leštěné středy kol s ozdobným nápisem „SILVER GHOST – SINCE 1907“, vyrytým na stříbrném podkladu, jsou odkazem na detaily původního automobilu. Po otevření od sebe se otevírajících dveří upoutají pozornost akcenty speciálně vyrobené kůže „Forest Green“, která je poctou původnímu čalounění. Nová kůže se stříbřitými prvky se v nabídce Rolls-Royce objevuje vůbec poprvé a nachází se v předních a zadních dveřních panelech. Kromě toho byla na otevřené póry dekorativního dřeva přístrojové desky a dveří nanesena stříbrná barva.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru