Yamaha na Dakaru kralovala kategorii čtyřkolek

Čtyřkolky značky Yamaha pokračovaly i na jubilejním 40. ročníku Rallye Dakar v neuvěřitelné jízdě. Cíl v Córdobě viděli všichni tři čeští zástupci na strojích Yamaha, Olga Roučková se dokonce zapsala do historie české účasti na legendární soutěži, když dojela závod jako první Češka a zároveň si přivezla beduína za třetí místo v ženské kategorii.

Dakar_Yamaha

Od roku 2009, kdy čtyřkolky získaly samostatnou a svébytnou kategorii, se z vítězství radovali jen odvážní muži na čtyřkolkách značky Yamaha, včetně úspěšného českého reprezentanta Josefa Macháčka.

Letos svůj druhý triumf slavil Ignacio Casale. Chilský závodník vyhrál suverénně, před druhým Nicolásem Cavigliassem z Argentiny měl náskok 1:38 hodiny. Třetím nejlepším pilotem kategorie byl pak další jezdec ze země hostící finiš rallye, Jeremías González Ferioli. Všechny nejúspěšnější závodníky dovezly do cíle čtyřkolky Yamaha. Suverenitu japonských strojů jasně prokazuje i fakt, že do první desítky nejlepších quadů na Rallye Dakar 2018 se dostalo devět jezdců na této značce.

Yamaha_DAKAR 2

Ani čeští čtyřkolkáři se mezi silnou konkurencí neztratili. Po úvodní smolné dvouhodinové penalizaci se veterán Josef Macháček trpělivě prodíral kupředu závodním polem. „Pořadatelé udělali chybu v roadbooku, vytiskli čísla průjezdních bodů špatně. Takže jsem nakonec minul osmý waypoint, za jehož neprojetí dostane závodník dvě hodiny. Kdybych to věděl dřív, tak ihned nasednu na čtyřkolku a jedu ten bod do pouště ještě hledat,“ zlobil se v cíli první etapy. I přes řadu komplikací na trati však obdivuhodný boj 60letého zkušeného závodníka o nejvyšší pozice vyvrcholil sedmým místem v předposlední etapě. Na cílové rampě v Córdobě byl klasifikován na skvělém 12. místě.

Dlouho byl nejlepším Čechem na Yamaze Zdeněk Tůma. Už loni při svém debutu byl jezdec týmu Barth Racing celkově dvanáctý a také v letošním ročníku svými vyrovnanými výkony klepal na brány Top 10. Po zrušené deváté etapě se dokonce posunul na 11. příčku, pak ale přišlo zdržení s vybitou baterkou a rodák z Českého Krumlova nakonec získal 15. pozici.

Yamaha_OLI_DAKAR_2

Olgu Roučkovou dovezla její čtyřkolka Yamaha YFM 700 k historickému zápisu do dějin tuzemského motoristického sportu. Dojela totiž do cíle Rallye Dakar jako první Češka. Mezi všemi závodníky na quadech obsadila 26. místo a v kategorii Women Bike, tedy v ženském poháru, zahrnujícím výsledky závodnic na motorkách a čtyřkolkách, byla dokonce třetí!



Facebook

Nejčtenější

Nahoru