Představen koncept Toyoty pro outdoorové nadšence

Toyota v Los Angeles představuje nový koncepční vůz „Future Toyota Adventure Concept“ (FT-AC) pro aktivní životní styl. Model je určen pro nejrůznější výpravy po zpevněných cestách nebo v terénu.

Toyota_FTAC_Concept_02

Na první místo staví model všestrannost a současně vyzývá cestující, aby si každou výpravu zpříjemnili přizpůsobením vozidla na míru. FT-AC počítá s tím, že každá výprava je svým rozsahem i charakterem jedinečná, a proto naplňuje potřeby různých životních stylů, osobních preferencí, nebo dokonce generací.

Design konceptu FT-AC odráží charakter stávajících vozů SUV a pick-upů značky. Velká široká maska chladiče v černém odstínu je lemována LED světlomety. Za nepříznivých podmínek osvětlují cestu mlhová světla, která je dokonce možné z držáku vyjmout a používat jako přenosnou svítilnu. Mlhová světla lze navíc upevnit na horské kolo a vypravit se na noční jízdu. Ve spodní části karoserie je FT-AC vybaven dvojicí háků pro případné vyproštění vozidla. Spodek vozu pod krátkým předním i zadním převisem chrání kryty, aby vás na cestě zbytečně nezpomalily nečekané kameny, vyjeté koleje či jiná překážka.

Konstrukce FT-AC vychází z dlouhého rozvoru a širokého rozchodu kol ke zdůraznění sebejistého postoje tohoto vozu. Extra široké lemy blatníků chrání boky karoserie a zdánlivě se vznášejí nad 20″ koly s mohutnými terénními pneumatikami. Obutí v kombinaci se světlou výškou FT-AC nabízí řidiči mnohem více možností, kam se s tímto vozem vydat.

Střešní nosiče v loveckém stylu umožňují převážet nejrůznější outdoorové náčiní. LED poziční světla v předních rozích zajišťují osvětlení kolem vozidla, a podle potřeby tak mohou osvětlovat terén vpředu nebo fungovat jako přisvětlení pro kamery zabudované do bočních zpětných zrcátek.

Infračervené kamery v bočních zpětných zrcátkách dokáží zaznamenávat průjezd terénem a podobně jako mlhová světla je můžeme z vozidla vyjmout, aby žádná zábava nezůstala nezdokumentována. Zabudovaný Wi-Fi hotspot automaticky odesílá záznam do cloudového úložiště, kde lze v reálném čase upravovat a zveřejňovat příspěvky pomocí mobilního zařízení. Wi-Fi konektivita dokonce cestovatelům umožňuje vysílat živé přenosy z výpravy  fanouškům a odběratelům.

K lepšímu rozhledu v noci napomáhají dozadu otočená LED světla na střešním nosiči, opět s možností ovládání prostřednictvím mobilního zařízení. Vzadu pak najdeme i pokrokově řešený integrovaný nosič na kolo s funkcí výsuvu, abyste tento užitečný prvek výbavy mohli kdykoli během několika sekund bezpečně schovat. A také celá posádka může využívat lokační funkce FT-AC k nasměrování zpět na základnu.

Ačkoli je FT-AC v této fázi pouze designovým cvičením, vůz je pojat jako schopný prostředek se zážehovým pohonným ústrojím, které zahrnuje i pokrokové vektorování točivého momentu a systém pohonu všech kol. Hnací moment je tak možné vždy nasměrovat na správná kola, což vozu propůjčuje mimořádnou ovladatelnost a skvělé záběrové schopnosti. Dále jsou zde různá nastavení odezvy pro jízdu v terénu společně s uzávěrkami diferenciálu, které řídí trakci a odezvu škrticí klapky ve prospěch co nejlepšího záběru každého z kol a dynamičtějších jízdních schopností.

FT-AC by mohl nabídnout hybridní ústrojí příští generace, spojující nízkou spotřebu paliva s robustním pohonem všech kol, aby si řidiči mohli vychutnat více výkonu, dobrou odezvu a zajímavou spotřebu paliva bez jakýchkoli kompromisů.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru