Velcí hráči se spojují kvůli nabíječkám

BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company a Volkswagen Group se značkami Audi a Porsche dnes oznámily vznik IONITY, společného podniku typu joint venture, jehož cílem je vybudovat a provozovat v Evropě síť vysokovýkonných nabíjecích stanic pro automobily poháněné elektřinou.

TZ_ionity

Do roku 2020 bude na hlavních evropských tazích v provozu přibližně 400 rychlonabíjecích stanic IONITY. Bude to významné pro rozvoj elektromobility, protože to usnadní cestování elektromobilem na dlouhé vzdálenosti. Joint venture sídlí v Mnichově. Tým se rychle rozrůstá, začátkem roku 2018 by mělo ve firmě pracovat 50 lidí.

Už do konce letošního roku bude pro veřejnost otevřeno celkem 20 stanic. Budou se nacházet v rozestupu 120 km na vybraných hlavních tazích v Německu, Norsku a Rakousku. Partnerskými stranami jsou sítě Tank & Rast, Circle K a OMV. Během roku 2018 se síť rozroste na vice než 100 stanic, přičemž každá umožní souběžné nabíjení několika elektromobilů různých značek.

Síť bude využívat evropský standard CCS (Combined Charging System) a díky celkovému výkonu 350 kW na každé nabíjecí místo umožní výrazné zkrácení doby nabíjení oproti systémům používaným dnes. Očekává se, že možnost nabíjet elektromobily různých značek v kombinaci s celoevropským rozsahem projektu zvýší atraktivitu elektricky poháněných vozů pro širokou veřejnost.

Při výběru lokalit se bere v potaz i potenciál integrace s existujícími nabíjecími technologiemi. IONITY vede jednání s provozovateli stávající infrastruktury včetně společností zastoupených v joint venture a politických institucí. Investice svědčí o zájmu zúčastněných výrobců automobilů věnovat se elektromobilitě a spoléhá na mezinárodní spolupráci napříč automobilovým průmyslem.

Zakládající členové, tedy BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company a Volkswagen Group, mají v joint venture rovný podíl. Pomoc dalších výrobců automobilů na rozšiřování sítě je nicméně vítána.

 



Facebook

Nejčtenější

Nahoru