Co ukázala Yamaha na tokijské Motor Show?

Motivem stánku společnosti Yamaha Motor na 45. ročníku výstavy Tokyo Motor Show 2017 byla „Yamaha garáž zítřka – rozezvučme budoucnost“. Ve stánku se vystavovala sestava 20 modelů konceptů a sériových modelů, včetně šesti, které tu zažily svou světovou premiéru a čtyř modelů, které měly svou japonskou premiéru.

Yamaha MOTOROiD_3-55420_mensi

Návštěvníci stánku viděli „neustále se rozšiřující možnosti osobní mobility“ společnosti Yamaha, které firma exkluzivně představila prostřednictvím prototypů elektrických bicyklů, skútrů, motocyklů, vícekolových naklápěcích skútrů (LMW) a vozidel. Předvedeny byly také technické modely, například experimentální koncept na ověření nových forem osobní mobility, ve kterém je kladen důraz na harmonii mezi jezdcem a strojem, a samostatně jezdící humanoidní robot na motocyklu, který spojuje motocykly Yamaha a robotiku. Kreativní design stánku připomínal garáž, ve které spolu souznějí lidé, produkty, mobilita, hudební nástroje a propojují tak přítomnost s budoucností.

MOTOROiD

Při vytváření nových zážitků v rámci koncepce Kando tento experimentální koncept využívá umělou inteligenci a hledá způsoby vytváření nových forem osobní mobility, při kterých dochází k harmonickému souznění jezdce se strojem. Vývojový koncept MOTOROiD byl takzvaným „osvobozeným“ prototypem, který dokáže rozlišit svého majitele a v různých ohledech komunikuje jako živá bytost. Společnost Yamaha pracuje na řešení náročných úkolů v této oblasti vývoje a snaží se připravit technologii, která bude sloužit zákazníkům.

Kando je japonské slovo, které současně označuje pocity velkého uspokojení a silného vzrušení, které zažíváte, když natrefíte na věc výjimečné hodnoty.

Délka x šířka x výška = 2 060 mm x 600 mm x 1 090 mm

Typ motoru = motor v náboji zadního kola

Systém dodávání paliva = Lítium-iónový akumulátor

Hmotnost vozidla (mokrá) = 213 kg

Yamaha_MOTOBOT_v2-55419_mensi

MOTOBOT ver. 2 (představení technologie)

Tento samostatný robot jezdící na motocyklu spojuje nejnovější technologie v oblasti motocyklů a robotiky a jeho úkolem je postupovat v doposud neprobádaných oblastech výzkumu a vývoje. Pokud jde o řízení stroje z pohledu jezdce, je model MOTOBOT v této chvíli schopný vysokou rychlostí jezdit po závodní trati, bez nutnosti úprav motocyklu. Cíl projektu stanovený na rok 2017 byl dosáhnout milníku v podobě rychlosti nad 200 kilometrů za hodinu na závodní trati a vyzvat hvězdu seriálu MotoGP Valentina Rossiho na souboj v časech na kolo. Komplexní technologie a znalosti získané z projektu MOTOBOT se uplatňují při dalších současných aktivitách, stejně jako při bádaní v nových oblastech.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru