Pohled do budoucna motocyklů – BMW R 1200 RS ConnectedRide

Po desetiletí je BMW Motorrad považováno za špičku v oblasti bezpečnosti související s jízdou na motocyklu. Upevňuje svou pozici průkopníka, ať už jde o systém ABS, protiprokluzový systém, dynamickou kontrolu trakce nebo motocyklové vybavení. 

P90280325_lowRes_r-1200-rs-connectedr

Prototypem R 1200 RS ConnectedRide společnost BMW Motorrad představuje motocykl, který nabízí pohled do budoucnosti motocyklových bezpečnostních systémů. Kromě asistentu upozorňujícího na vozidla přijíždějící ze strany a při odbočování vlevo nabízí řadu dalších asistenčních systémů, jejichž úkolem je předcházet nehodám mezi motocykly a osobními automobily. Varováni jsou jak účastníci provozu, jejichž chování na silnici směřuje k tomu, že nedají přednost v jízdě, tak i samotný jezdec na motocyklu. Nebezpečnou situaci registruje a varování iniciuje komunikační systém mezi vozidly (Vehicle to Vehicle – V2V), který je založen na komunikačním standardu mezi výrobci a přesné lokalizaci prostřednictvím satelitního systému DGNSS (Differential Global Navigation Satellite System).

V roce 2016 vznikla společnost CMC (Connected Motorcycle Consortium), kterou s cílem podpořit kooperativní inteligentní dopravní systémy C-ITS pro motocykly, zahrnující co možná největší množství bezpečnostních systémů napříč všemi výrobci, založily společnosti BMW Motorrad, Honda a Yamaha. Jediné celosvětové konsorcium pro bezpečnost motocyklů každým dnem získává na významu.

 



Facebook

Nejčtenější

Nahoru