Jezdili jsme opravdovým vojenským Jeepem

Na tankodromu v Milovicích svítilo sluníčko, což se nám tentokrát moc nelíbilo. „Chtělo by to více bahna,“ prohlásil instruktor, „abychom mohli naplno předvést všechny schopnosti tohoto vozu.“ Na prezentaci totiž dorazil vojenský jeep až z Gibraltaru.

IMG_8674

Jeep J8 je speciální vojenské vozidlo postavené na platformě Jeepu Wrangler. Má robustní žebřinový rám, mohutné pevné nápravy s dimenzovanými tlumiči a brzdami. Velký rozvor poskytuje dostatek prostoru a zadní listová pera velkou nosnost, která umožňuje řadu modifikací. Podvozek je chráněn 3-5 mm silnými ocelovými pláty.

Vůz je poháněn vícepalivovým přeplňovaným vznětovým motorem VM Motori Panther 2.8 o výkonu 142,7 kW při 3800 otáčkách/min. s kroutícím momentem 460 Nm/1800 ot., který spolupracuje s pětistupňovou automatickou převodovkou. K zadnímu pohonu lze připojit přední, standardem je uzávěra zadního diferenciálu, volitelně i předního. Vůz dosahuje maximální rychlosti 140 km/hod., spotřeba se pohybuje okolo 10,5 l/100 km, kapacita nádrže je 83,3 l.

Klimatizované vozidlo je dodáváno s řadou vojenských úprav, jako je např. elektrická síť s napětím 12V/24V s možností odpojení akumulátoru z pozice řidiče, mohutný prachový filtr motorového sání, který umožňuje až 5 hodin provozu v písečné bouři, centrální vypínání airbagů řidiče a spolujezdce, úprava osvětlení umožňující použití přístrojů nočního vidění, mohutné ocelové nárazníky s háky pro přepravu v podvěsu pod vrtulníkem, tažné zařízení dle NATO standardu, možnost zástavby radiostanice, použití runflatových pneumatik atd. Vozidlo vyniká schopností brodění bez přípravy do hloubky 78 cm.

Jeep J8 je universální platformou pro mnoho vojenských modifikací a úprav, jako jsou např. vozidlo pro přepravu osob s plachtou, skříňová nástavba, opancéřované vozidlo, průzkumná, velitelská nebo policejní verze, sanitka atd. Na přání mohou být osazeny kulomety nebo granátomety.

Tento vůz by mohl v české armádě nahradit dosluhující vozidla UAZ a Land Rover Defender. Obměna cca 600 kusů těchto vozů se plánuje v příštích třech letech.

 

 



Facebook

Nejčtenější

Nahoru