Jak obelstít autobazar – triky majitelů ojetin

Velké autobazary denně odmítají vykoupit desítky až stovky vozidel. Důvodem však není rozdílná představa o výkupní ceně, jak by se mohlo zdát, ale snaha majitelů prodat vozidlo s nějakou vadou. Jaké jsou nejčastější triky, kterými se tito majitelé snaží autobazar obelstít, zjišťoval jeden z našich největších autobazarů, který během měsíce duben a květen 2017 realizoval vlastní průzkum zaměřený právě na tuto problematiku.

ojetina-z-usa

Největším současným trikem je snaha majitele prodat do autobazaru vozidlo s nefunkčním filtrem pevných částic nebo vůz zabavený exekutorem. Překvapivě největší strašák, tedy přetočené tachometry, se umístil až na čtvrtém místě.

  1. Chybějící nebo nefunkční filtr pevných částic

Chybějící nebo nefunkční filtr pevných částic je vada vozu, která se objevuje stále častěji. Majitelé vozu s nefunkčním filtrem pevných částic nechtějí mnohdy investovat desítky tisíc korun do nákupu nového filtru a tak se vůz snaží prodat. Z filtru je nejčastěji odstraněna keramická vložka, nebo je ve vrchní části provrtán. Oblíbeným trikem zkušených podvodníků je pak přeprogramování řídící jednotky, aby nepoznala, že je filtr nefunkční.  Na jeho nedostatečnou funkčnost se přijde většinou až u emisní kontroly.

  1. Exekuce

Počet exekucí v České republice neustále roste. Lidé v exekuci se pak mnohdy snaží zbavit svého vozu i pod cenou.

  1. Maskované technické závady

Nejčastěji se maskují závady na elektroinstalaci a na prvcích výbavy, které lze v dané sezóně těžko odhalit. Typicky to je například nefunkční vyhřívání zadního okna nebo zrcátek, což lze v létě velmi obtížně ověřit. Mnohem závažnější jsou ale snahy zamaskovat například špatnou funkčnost automatické převodovky, která tzv. „za studena“ špatně řadí.

  1. Přetočené tachometry

Evergreen posledních let skončil v hitparádě triků na čtvrtém místě. Jde oproti minulým letům o výrazný pokles, který se dá vysvětlit neustálou medializací problému a schopností velkých autobazarů takové vozy relativně snadno odhalit.

  1. Zfalšovaná servisní knížka kvůli nedodržování servisního plánu

Velmi často se majitelé starších vozidel snaží při prodeji vytvořit dojem, že vozidlo bylo pravidelně servisováno a vedena jeho pečlivá údržba. Je běžné, že majitel vozu předloží servisní knížku s razítkem již neexistujícího servisu, nebo servisní knížku jiného vozu, kterou koupil někde na internetu.

Mezi další oblíbené triky pak patří například zatajení opravy vozu po havárii, jeho přelakování, nefunkčnost airbagů nebo montáž neschválených kol.

Zdroj: Auto ESA



Facebook

Nejčtenější

Nahoru