Šedá je módní a in?

Zapomeňte na to, že šeď znamená nudu. Ti, kdo se vyznají, volí šedou barvu. Je to módní odstín v nejrůznějších oblastech od vlasů až po design interiérů.

Ford Galaxy AWD (8)

Celebrity jako Rihanna nebo Cara Delevingne si barví vlasy na šedo. Hashtag #GrannyHair má na Instagramu více než 250 000 příspěvků a řady modelingové agentury Elite nedávno rozšířila 63letá šedovlasá modelka Lyn Slater.

Šedá ale není „in“ pouze ve světě módy. Její obliba roste také u aut. V loňském roce vytlačila u evropských zákazníků značky Ford z pozice nejžádanější barvy bílou. Automobilka aktuálně nabízí na evropském trhu osm různých odstínů šedé. Od začátku 90. let nabízela po celém světě dohromady více než 50 odstínů šedé barvy.

Vzestup popularity šedých odstínů souvisí také s nedávným politickým vývojem ve světě, tvrdí odbornice na psychologii barev Karen Haller.

„Když stoupá úroveň nejistoty, jako jsme to viděli po amerických volbách a Brexitu, máme tendenci uchylovat se k věcem, které jsou pro nás známé a ověřené. Proto je šedá tak populární,“ říká Haller. „Zároveň je to barva, která nevyčnívá. Nechává vyniknout sytější tóny. Záleží na vašem pohledu na svět. Pro mě osobně je šedivý už dost, proto se ráda obklopuji výraznějšími barvami.“

Šedá nicméně nevyjadřuje jen styl a jistotu. Má také intelektuální konotace, vysvětluje viceprezidentka Pantone Colour Institute Laurie Pressman. „Šedá je barvou intelektu. Hovoříme o šedé kůře mozkové, a tím si šedou spojujeme s hledáním pravdy, znalostmi a moudrostí.“

A protože popularita šedé v nejbližší době rozhodně slábnout nebude, přidala společnost Pantone do svého aktuálního vzorníku barev pro módu, domácnost a interiéry širokou paletu jejích odstínů.

Zajímavosti

  • Slavné je prohlášení Henryho Forda o tom, že Model T lze objednat „v jakékoli barvě, pokud to bude černá“. Při uvedení vozu na trh v roce 1908 však byla v nabídce i šedá.
  • Ford aktuálně nabízí na evropském trhu mimo jiné šedé odstíny Stealth, Smoke a Storm.
  • Celine a Kate Spade patří k návrhářům, kteří se nebojí poslat na přehlídkové molo stylové penzisty. Letošní kolekce pro jaro a léto předvádělo více modelek a modelů nad 50 než kdykoliv v minulosti.
  • Jedním z vrcholů lednové módní přehlídky salonu Guo Pei v Paříži byla 85letá Carmen Dell´Orefice v červených šatech zdobených krystaly.


Facebook

Nejčtenější

Nahoru