Třetina ojetin z dovozu má jiný než deklarovaný původ

U více než 70 tisíc VIN náhodně vybraných dovážených ojetých vozidel aktuálně nabízených na inzertních portálech provedla Cebia prověření země původu. Analýza ukázala, že třetina vozidel ve skutečnosti pochází z jiné země, než uvádí prodejce v inzerci.

ojetina-z-usa

Nadpoloviční většina vozidel má deklarovaný původ v Německu, ale reálně pochází ze zemí jižní Evropy, nebo dokonce z jihovýchodní Evropy a států bývalého Sovětského svazu.

Z prověřeného vzorku 71.358 dovážených vozidel mělo v inzerátech 39 148 (55 %) uvedenou zemi původu Německo, 7 891 (11 %) Itálii, 4 698 (7 %) Rakousko, 3 998 (6 %) Francii. Po prověření skutečné země původu byla nesprávně uvedena země u 21 838 vozidel, tedy u 31 % z celkového počtu prověřovaných dovážených vozidel. Ve skutečnosti bylo z Německa dovezeno jen 28 672 (40 %) vozidel a na druhé straně nejvíce vzrostly počty dovážených vozidel z Řecka, Španělska, Chorvatska, Rumunska, Běloruska a Bulharska.

Nesprávná země původu vozidel je prodejci záměrně uváděna pro zvýšení šance prodeje, tedy i prodejních cen v ČR. Na české zákazníky působí daleko lépe a důvěryhodněji auto, které jezdilo v Německu nebo Rakousku, než např. v Řecku nebo Chorvatsku. Ve skutečnosti jsou do ČR dováženy ojetiny ze zemí s globálními ekonomickými problémy v rámci EU a mimo EU ze zemí východní Evropy. Jedná se například o Řecko, ale i Španělsko nebo Portugalsko a země bývalého sovětského bloku a bývalé Jugoslávie. Auta z těchto zemí mají často problémy, jako jsou zpronevěry, špatný technický stav, nezdokumentovaná historie a navíc se masivně stáčejí.

Jak je tento podvod v praxi realizován? Vozidlo původem např. z Rumunska se před dovozem do ČR krátce zaregistruje v SRN, kde dostane německý technický průkaz a registrační značky a následně je pak v ČR přihlášeno jako dovoz ze SRN. Jako země původu je pak uvedeno Německo i v českém technickém průkazu. Pro přikrášlení stačí jen zapsat do servisní knihy pár falešných servisních záznamů z německých servisů a původ a historie vozu jsou naprosto dokonalé. Proto je důležité nechat si prověřit původ vozidla v zahraničí, kde se zjišťuje, zda a jak dlouho bylo vozidlo v dané zemí registrováno.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru