Spojení PSA a Opelu potvrzeno

General Motors Co. a PSA Group dnes oznámily uzavření dohody, podle které se dceřiná společnost GM Opel/Vauxhall a evropské operace GM Financial stanou součástí skupiny PSA v rámci transakce, v níž byly tyto aktivity oceněny na 1,3 miliard € (Opel/Vauxhall) a 0,9 miliard € (GM Financial).

TimelineOpel_3

Po spojení s divizí Opel/Vauxhall, která vygenerovala v roce 2016 obrat ve výši 17,7 miliard €, se skupina PSA stane druhou největší automobilkou v Evropě s podílem na trhu ve výši 17 %.

Transakce přinese skupině PSA výrazné úspory z rozsahu a umožní synergie v oblasti nákupu, výroby a výzkumu a vývoje. Do roku 2026 jsou očekávány roční synergie ve výši 1,7 miliard €, významná část by přitom měla být dosažena do roku 2020, což by mělo přispět k urychlení oživení značek Opel/Vauxhall. Skupina PSA očekává, že divize Opel/Vauxhall dosáhne díky úspěšnému partnerství s GM provozní marže ve výši 2 % do roku 2020 a 6 % do roku 2026 a do roku 2020 bude generovat provozní free cash flow.

PSA společně s BNP Paribas rovněž získají veškeré evropské aktivity GM Financial European Operations prostřednictvím nově vytvořeného společného podniku s podíly 50/50, který si podrží současnou evropskou platformu i tým.

Transakce je dalším krokem plánu GM na transformaci společnosti, která dosáhla v posledních třech letech rekordních výsledků a do roku 2017 vstoupila s dobrým výhledem, a nyní umožní vyplatit akcionářům výraznou část kapitálu. Posílí hlavní činnost GM, která se tak bude moci soustředit na trvalý vývoj nejziskovějších aktivit včetně vyspělých technologií.

Operace přispěje k okamžitému zlepšení zisku, marže a free cash flow určeného pro automobilovou výrobu a přinese odstranění rizikových položek. GM tak bude moci snížit potřeby likvidity na 2 miliardy $ a bude moci urychlit odkupy akcií.

GM a PSA také očekávají další spolupráci při pokračujícím zavádění elektrifikačních technologií a pokračování stávajících dohod o dodávkách pro Holden a některé modely Buick. PSA také může pro potenciální dlouhodobé dodávky systémů palivových článků využít společného podniku GM/Honda.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru