Ženeva 2017 – premiéra Honda Civic Type R

Společnost Honda na ženevském autosalónu představila zcela nový model Civic Type R, který bude uveden na evropský trh letos v létě. Vychází ze stejného základu jako hatchback Civic. Byl od základu technicky přepracován tak, aby přinášel co nejatraktivnější dynamiku v segmentu hatchbacků – na silnici i na závodní dráze.

THI_9651_GIMS2017-4446

2,0litrový motor VTEC TURBO, který byl srdcem velmi oceňované předchozí generace Type R, byl optimalizován a upraven a nyní dosahuje výkonu 320 koní s maximálním točivým momentem 400 Nm. Díky nastavení řízení motoru se zlepšila zpětná vazba plynového pedálu a ovladatelnost.

Plynulá a přesná šestistupňová manuální převodovka byla dále vylepšena o systém synchronizace při řazení na nižší rychlostní stupeň, což zajišťuje lepší spojení mezi modelem Type R a řidičem.

Nový Type R má lehčí a tužší karoserii – v porovnání s předchozím modelem Type R se torzní tuhost zlepšila o dalších 38 %. Byla upravena geometrie předního zavěšení se vzpěrami MacPherson standardního hatchbacku pro dosažení minimálního táhnutí do řízení a maximálního sportovního pocitu. Zadní nezávislý víceprvkový systém standardního vozu byl vylepšen použitím ramen zavěšení s jedinečně vysokou tuhostí.

Výběr režimů jízdy rozšiřuje užitnost vozu v porovnání s předchozím modelem Type R. Kromě živého režimu „Sport“ a závodního režimu „+R“ je k dispozici nové nastavení „Comfort“. Při změnách režimů se přizpůsobují adaptivní tlumiče, síla řízení, odezva řazení a zpětná vazba plynového pedálu vozu.

Model Type R má ucelenější aerodynamickou výbavu než jeho předchůdce. Patří sem hladší podvozek, přední vzduchová přepážka, lehké zadní křídlo a generátory víření na zadním okraji linie střechy. Mohutná a agresivní karoserie má vyvážený poměr mezi vztlakem a odporem, což přispívá k větší stabilitě při vysokých rychlostech.

Očekává se, že výroba nového modelu Civic Type R bude zahájena v létě 2017 v závodě HUM (Honda of the UK Manufacturing) ve Swindonu, který se stane hlavním globálním výrobním závodem 10. generace hatchbacku Civic. Model Type R se bude vyvážet do celé Evropy a na další světové trhy, včetně Japonska a USA. Bude se jednat o první model Type R oficiálně prodávaný v Severní Americe pod značkou Honda.

 

 

 

 



Facebook

Nejčtenější

Nahoru