Zahájen prodej nového modelu Kia Rio

Prodej již čtvrté generace jednoho z neprodávanějších modelů značky Kia modelu Rio začal na českém trhu. Nová generace modelu přináší progresivnější design, ale i řadu technických inovací, které zvyšují bezpečnost posádky a především chodců, a také  kladou důraz na sebevědomější kontrolu řidiče nad vozidlem v obtížných situacích. S novou generací modelu Rio je nabízen také nejnovější motor Kia 1,0 T-GDI, který ve spojení s šestistupňovou manuální převodovkou nabídne výkon 88 kW.

Kia Rio_foto_1

Zájem zákazníků dělá z modelu Rio celosvětově druhý nejprodávanější model značky Kia, když si jej jen v loňském roce pořídilo téměř půl milionu zájemců. V České republice patří modelu Kia Rio, stejně jako na celém evropském trhu, třetí příčka za nejprodávanějšími modely cee´d a Sportage. V loňském roce si Rio v České republice pořídilo 1 142 řidičů. Do svého segmentu přináší několik velmi zásadních novinek, které řidiči očekávají spíše u větších, a samozřejmě i výrazně dražších modelů. Patří mezi ně například v daném segmentu jedinečný systém autonomního nouzového brzdění s funkcí rozpoznávání chodců nebo zavazadelník o objemu 300 litrů.

Nová tvář již čtvrté generace modelu Rio se rodila ve spolupráci návrhářských studií v Německu a Kalifornii společně s návrhářským centrem automobilky Kia v korejském Namyangu. Při vývoji byl kladen důraz především na praktičnost. Vůz je celkově o 15 mm delší, přičemž o 10 mm se prodloužil rozvor, což znamená více místa pro posádku, ale také větší stabilitu vozu. Díky vyšší tuhosti přední nápravnice se minimalizovaly vibrace od nerovností na vozovce. Vůz s celkovou délkou 4 065 mm se dobře ovládá a v městských ulicích také parkuje. Téměř svislé zadní sklo i menší převisy karoserie dávají řidičům lepší kontrolu nad prostorem kolem vozidla. Ztenčení zadních C-sloupků a úprava umístění vnějších zpětných zrcátek napomohlo k výraznému omezení slepých úhlů z pohledu řidiče a zlepšení celkového výhledu ven všemi směry.

Zákazníci mohou vybírat ze dvou úrovní výbavy Comfort a Exclusive, tří zážehových motorů, dvou manuálních převodovek 5st.a 6st. a jedné automatické 4st.převodovky. V nabídce je osm barevných odstínů karoserie, z toho jedna nemetalická a tři zcela nové barevné varianty.

Kia Rio_foto_4

Čtvrtá generace modelu Rio přináší nově tříválcový motor 1,0T-GDI  (zkr. Turbo Gasoline Direct Injection), který se od roku 2015 objevuje v modelu Kia cee’d. Tento nový motor dostupný pouze se šestistupňovou manuální převodovkou v sobě spojuje dynamiku i nízkou spotřebu. Při výkonu 120 k (88 kW) je Rio nejvýkonnějším modelem ve své historii. Kombinovaná spotřeba paliva je na úrovni 4,7 l/100 km. Maximální dosažená rychlost činí 190 km/h.

Další z dostupných nepřeplňovaných benzínových motorů v nabídce je 1,25 litru CVVT o výkonu 84 k a spotřebou 4,8 l/100km. K dostání je pouze s pětistupňovou manuální převodovkou. V neposlední řadě Rio nabízí nový motor 1,4 litru CVVT s vícebodovým vstřikováním o výkonu 100 k a spotřebou 5,0 l/100 km s 6st. manuální převodovkou a 6,1 l/100km s 4st. automatickou převodovkou.

Na českém trhu jsou k dispozici dvě úrovně výbavy Comfort a Exclusive. Základní výbava Comfort nabízí manuální klimatizaci, rádio MP3 s 3,8‘‘ obrazovkou, výškově nastavitelný kožený volant, výškově nastavitelné sedadlo řidiče, elektricky ovládaná přední okna, centrální zamykání s dálkovým ovládáním, 15‘‘ ocelová kola, dojezdové rezervní kolo, přední mlhové světlomety, zpětná zrcátka a kliky v barvě karoserie. S motorizací 1,25 CVVT 5st. M/T je model za cenu 279 980 korun.

Více informací najdete v novém čísle časopisu AutoforDrive.

 

 



Facebook

Nejčtenější

Nahoru