Jsou rozdíly mezi ženami a muži při vyběru ojetiny?

Největší český prodejce ojetých vozidel sestavil statistiku porovnávající preference mužů a žen při koupi ojetého vozidla. V roce 2016 mezi jeho zákazníky výrazně převládali muži, kterých bylo 73 %, nicméně skutečnost, že ženy tvoří více než čtvrtinu zákazníků, dokazuje, že se jedná o významnou skupinu, která má při nákupu ojetého vozu své specifické požadavky.

DB2016AU00279 

Zatímco muži preferovali spíše motory silnější (nejčastěji obsah 2.0 a průměrný výkon 83,8kw), ženy kupovaly většinou auta slabší (nejčastěji obsah 1.2 a průměrný výkon 76,6kw). Ženy si ve více než 62 % případů vybraly automobil s benzinovým motorem. Muži ve výběru paliva neměli tak jasno, o čemž svědčí čísla – 51,5 % mužů zvolilo benzín, 48,4 % naftu. Co se týče karoserie, tak u žen zcela jasně zvítězila varianta hatchback, kterou si vybralo 44,5 % zákaznic, u mužů se stejné oblibě těší varianty hatchback (31,9 %) a kombi (31,1 %). Pohon všech kol pak volilo téměř 14 % mužů, v případě žen jen cca 8 %.

V otázce značky kupovaného ojetého vozu se zákazníci, bez ohledu na to, jestli se jedná o muže či ženy, většinou shodnou. Nejžádanější jsou vozidla značky Škoda, které si v roce 2016 koupilo 29 % mužů a 27,2 % žen. Ženy na druhém místě dávaly přednost vozům značky Volkswagen, muži pak upřednostnili značku Ford, přičemž situace na třetím místě byla přesně opačná.

Nejoblíbenějšími barvami u obou pohlaví se staly šedá, následovaná modrou. Rozdíl mezi muži a ženami se projevil až u třetí nejoblíbenější barvy, kterou je u žen červená a u mužů černá.

Pokud se podíváme na cenu auta, zjistíme, že muži jsou ochotni za své vozidlo průměrně zaplatit až o 15 000 Kč více než ženy, které jsou naopak těmi, které volí automobil s menším počtem najetých kilometrů – v průměru o 9 tisíc km méně než muži.

 

 



Facebook

Nejčtenější

Nahoru