Začnou za pět let po amerických silnicích jezdit Fordy bez řidiče?

Umíte si představit auta bez volantu a bez pedálů? Možná že, ne. Nejspíš vám to jako aktivním řidičům připadá trochu divné, ale může to být zanedlouho realitou. Alespoň si to myslí lidé z automobilky Ford.

 

ilustrace

Cílem je snížení nákladů na řidiče

Hromadná výroba vozů, které budou postrádat volant i pedály, to je jeden z cílů automobilky Ford do roku 2021, tedy za 4 roky. Jedná se o samořízené vozy. Odborníci ve Fordu, automobilce, která je v oblasti výrobu vozů druhou největší v USA, předpokládají, že bude o vozy tohoto typu zájem. Myslí si, že samořízené vozy najdou uplatnění hlavně u provozovatelů přepravních služeb, které by rády snížily náklady na živé řidiče. Pomocí těchto vozů by mohly docílit nemalých úspor.

Příliš velká investice pro jednotlivce

Mark Fields, generální ředitel automobilky Ford, tvrdí, že v počátcích prodeje ještě vůz nebude pro jednotlivé zákazníky. „Udělali jsme spoustu práce ve snaze snížit náklady na technické součástky, ale zpočátku to stále bude relativně drahý vůz,“ komentuje Fields vývoj a cenu vozu bez řidiče. Z toho jednoznačně vyplývá, že pro běžné zákazníky půjde v době uvedení novinky na trh o příliš vysokou investici, kterou si ještě nebudou moci dovolit.

Firma zvyšuje investice a rozšiřuje tým

Podle ředitele Fieldse se automobilka snaží maximálně urychlit vývoj v oblasti samořízených vozidel. Snaží se toho docílit zvyšováním investic do vývoje v oblasti investic do technologických postupů. Také zvětšuje svůj výzkumný tým, který se má na výzkumu podílet a dotáhnout ho do úspěšného konce.

V čem budou výhody samořízených vozů?

  • Dojde k úsporám nákladů na řidiče.
  • Automatizace automobilů přinese nové možnosti.
  • Nový typ automobilů bude mít významný vliv na společnost, podobně jako před sto lety pásová linka na montáž automobilů.

Pokud máte zájem o vůz, který budete řídit, podívejte se na auta na prodej inzerce.

Komerční prezentace



Facebook

Nejčtenější

Nahoru