Prvních 6 vozů Honda Clarity Fuel Cell je v Evropě

Tento týden se do Evropy dostaly první vzorky modelu Honda Clarity Fuel Cell, který je nejmodernějším vozidlem s nulovými emisemi. Prvních šest vozů bude předáno zákazníkům v Londýně a Kodani v rámci demonstračního projektu HyFIVE (Hydrogen for Innovative Vehicles), který je částečně financován společným podnikem FCHJU (Fuel Cell and Hydrogen Joint Undertaking).

Honda Clarity Fuel Cell

Honda Clarity Fuel Cell

Jedná se o první model sedanu, u kterého je palivový článek umístěn zcela pod kapotou, takže je v kabině dostatek prostoru pro pět cestujících. Při nedávném testu americké agentury EPA (Environment Protection Agency) byl naměřen účinný dojezd 366 mil (589 km), což u bezemisních vozů ostatních výrobců nemá konkurenci.

Cílem projektu HyFIVE je propagovat povědomí a přijímání technologie vozů s palivovými články a infrastruktury v celé Evropě. Po dokončení projektu bude 185 vozů s palivovými články od pěti výrobců v užívání soukromých a firemních zákazníků v Rakousku, Dánsku, Německu, Itálii, Švédsku a Velké Británii.

Model Clarity Fuel Cell představuje to nejlepší z technologie „elektrifikovaného vozu“ Honda a zdůrazňuje závazek, který nedávno oznámil prezident společnosti pan Takahiro Hachigo: aby byly do roku 2030 dvě třetiny všech prodávaných vozů vybaveny elektropohonem.

 



Facebook

Nejčtenější

Nahoru