Auta se teď budou testovat jinak

V těchto dnech  TÜV SÜD Czech slavnostně otevřela novou testovací laboratoř DYCOT pro automobilový průmysl. Investice, která nabízí i fyzické simulace dynamického zatížení komponentů a struktur vozidel nad rámec virtuálních simulací, získala nedávno 3. místo v kategorii Výzkum a vývoj soutěže Investor a podnikatelská nemovitost roku 2015 české agentury na podporu investic CzechInvest. 

dycot-zdroj_jan_fusi_tuv-sud2 

Rostoucí tlak na zkrácení délky vývojového cyklu nového vozu spolu s neustálou snahou o úsporu nákladů nahrávají novým nedestruktivním postupům včetně fyzických simulací nárazových dějů, kterým vozidla a jejich systémy čelí při dopravních nehodách. Zatímco skutečné crash testy s celým vozem si dnes velké automobilky provádějí často ve vlastních zkušebnách, oblast nedestruktivních fyzických simulací nárazových dějů nabízí širší využití pro pestřejší paletu potenciálních klientů.

Nová testovací laboratoř DYCOT vznikla ve spolupráci s českou automobilkou ŠKODA AUTO, která byla ze začátku jedním z klíčových klientů nového projektu.

Nové zkušební zařízení přináší nové možnosti: v oblasti bezpečnosti vozidel se od kvazistatických zkoušek posouváme k fyzickým simulacím dějů, které probíhají při vysokých zrychleních. Jde o jedinečnou technologii v regionu střední a východní Evropy, v některých parametrech dokonce o evropský unikát, který představuje zásadní rozšíření služeb pro automobilový průmysl. Důležitým rysem nové technologie je její interdisciplinarita: simulace dynamických dějů jsou totiž zajímavé i pro další obory, jako je například letecký průmysl.

 



Facebook

Nejčtenější

Nahoru