Nissan se stává největším akcionářem Mitsubishi

Mitsubishi Motors Corporation (MMC) oznámila, že se jejím největším akcionářem stala společnost Nissan Motor Co., Ltd. (Nissan), která odkoupila 34 % akcií vydaných MMC v celkovém objemu 237 mld. jenů.

Mitsubishi eK Wagon_kei car

MMC se v rámci strategické investice automobilky Nissan stává plnohodnotným členem úspěšné 17 let fungující celosvětové aliance Nissan a Renault – čímž se otevírá cesta k synergickým výhodám pro zlepšení ziskové marže a čistého zisku na akcii.

Funkcí předsedy správní rady byl pověřen Carlos Ghosn, předseda a generální ředitel společnosti Nissan. MMC vytvoří novou pracovní pozici ředitele pro řízení globálních rizik, jenž se bude zodpovídat přímo generálnímu řediteli a bude dohlížet na dodržování předpisů a řízení rizik. Tento ředitel bude pravidelně referovat správní radě v oblasti kroků vedoucích ke zlepšování v rámci MMC.

Investici automobilky Nissan přivítali tři největší akcionáři MMC z řad institucí – Mitsubishi Heavy Industries, Mitsubishi Corporation a The Bank of Tokyo – Mitsubishi UFJ – kteří zároveň přislíbili svoji podporu ohledně kandidátů do správní rady. Uvedená trojice institucionálních akcionářů Mitsubishi bude společně s automobilkou Nissan držet více než 51 procent akciového podílu.

Nissan a MMC zahájí spolupráci na komplexním synergickém programu, kdy naváží na pětiletou alianci obou společností při výrobě minivozů.

Uvedená dvojice automobilek určila celou řadu cenných synergií, například v těchto oblastech:

–           Snížení nákladů díky společnému nákupu.

–           Intenzivnější lokalizace provozních aktivit v rámci celého světa.

–           Společné využívání kapacity výrobních závodů.

–           Sdílení podvozkových platforem.

–           Sdílení technologií.

–           Spolupráce na rozvojových i vyspělých trzích.

–           Využívání služeb finanční společnosti Nissan Sales Finance Company pro zákazníky MMC na těch trzích, kde to bude vzájemně výhodné.

 

 



Facebook

Nejčtenější

Nahoru