Se Zetorem za Santou

Skupinka šesti nadšenců z finského klubu Tyrwään Seudun Zetoristit uspořádala letos na přelomu července a srpna výpravu k polárnímu kruhu na strojích ZETOR 25. Dohromady na legendárních „pětadvacítkách“ ujeli cestu dlouhou 1700 km. Ze své domoviny, finského města Tyrwää, se vydali až do Rovaniemi, které leží v blízkosti polárního kruhu a podle Finů tady oficiálně bydlí Santa Claus.

20160907_finska-tour-3

Myšlenka vyrazit na traktorech až na polární kruh vzešla před několika lety z řad členů finského klubu Tyrwään Seudun Zetoristit a v půlce letošních prázdnin se sen stal skutečností. „Volba padla na rok 2016, protože náš ZETOR klub slaví 10. výročí a značka ZETOR letos slaví už 70. narozeniny. Kratší výlety po okolí podnikáme každoročně, během léta jich stihneme v průměru 10, ale zatím jsme nikdy nevyrazili na tak dlouho,“ doplňuje Janne Ahonen, organizátor a účastník akce.

Skupinka šesti dlouholetých kamarádů najela ve Finsku v době od 30. 7. do 10. 8. 2016 se svými ZETORY 25 téměř 1700 km. Společně s traktory na cestu vyrazila i servisní dodávka, která vezla náhradní díly pro ZETORY, generátor, potřeby pro svařování aj. První polovinu trasy z města Tyrwää přes Virrat, Ähtäri, Vimpeli, Kaustinen, Toholampi, Oulainen, Oulu až do Rovaniemi zvládli řidiči ujet za neskutečné tři dny a cesta zpět jim trvala zhruba stejně dlouho. „Volili jsme přímé a méně rušné cesty. Převážně z důvodu bezpečnosti, a také jsme chtěli co nejméně narušit běžný provoz,“ dodává Janne Ahonen k výběru trasy.

 

Nadšenci z Finska si ke své cestě po rodné zemi vybrali stroje Z25 A, ty ještě před cestou prošly důkladnou revizí, u některých traktorů bylo potřeba vyměnit písty, ložiska, brzy aj. Ve skutečnosti s výpravou jel také ZETOR Z25 K, avšak ten byl speciálně upraven, byla na něj namontována převodovka z modelu Z 25 A, čímž se stroj stal rychlejším. „Traktory zvládly cestu velmi dobře. Cesta tam i zpět proběhla bez technických problémů, pouze jednou jsme využili služeb naší servisní dodávky, která jela s námi. Bylo potřeba trochu svařit jeden výfuk. Cestu komplikovalo jen počasí, každý den totiž pršelo,“ říká Janne Ahonen.

Traktory pod značkou ZETOR se vyrábí již od roku 1946. Už první traktor z roku 1946 nesl označení Z 25. V následujících letech se plně rozjela sériová výroba. Modernizace stroje Z25 přinesla vylepšený typ Z25 A – tento stroj měl hydraulické tříbodové závěsné ústrojí, nastavitelný rozchod předních a zadních kol, pohodlné polstrované sedadlo nebo třeba vylepšenou přístrojovou desku a kabinu na přání.



Facebook

Nejčtenější

Nahoru