BMW 2002 Hommage se představuje v Pebble Beach

Na přehlídce Concours d’Elegance v Pebble Beach BMW Group představuje BMW 2002 Hommage, jehož úkolem je vyzdvihnout úspěšnou minulost značky ve výrobě přeplňovaných motorů. V roce 1973 se BMW 2002 turbo stalo prvním sériovým evropským vozem vybaveným přeplňovaným motorem.

P90230171_lowRes_bmw-2002-hommage-08-

V průběhu času se BMW 02 proměnilo v plnokrevný sportovní automobil. Je zřejmé, že příchod technologie přeplňování od BMW započal jak cestu k nejsportovnějším sedanům, tak současně k zisku titulu formule 1. Právě přeplňovaný motor BMW byl prvním turbomotorem, který v tomto prestižním šampionátu získal nejvyšší příčku v hodnocení jezdců pro Nelsona Piqueta v roce 1983.

Vůz odhalený v Pebble Beach píše novou kapitolu v příběhu, který započala studie BMW 2002 Hommage, odhalená v květnu na výstavě Concorso d’Eleganza Villa d’Este u jezera Como.

Sportovní silueta BMW 2002 Hommage je přikrčená k vozovce. Jeho kompaktní rozměry, doplněné dlouhým rozvorem, krátkými převisy a výrazným „žraločím nosem“, slibují jízdní zážitky ohromující neodolatelnou dynamikou a obratností. Aerodynamické detaily, jako jsou velké spoilery v přední a zadní části vozu, spolupracují s množstvím nasávacích otvorů a společně optimalizují proudění vzduchu kolem vozu a maximalizují přítlak v každé jízdní situaci.

Obzvláště výrazným prvkem bočních partií vozu jsou vytažené blatníky, které vůz ohraničují jako čtyři závorky a definují jeho velikost. Kromě toho jsou odkazem na homologační verzi BMW 2002 turbo, která vyžadovala dodatečné rozšíření karoserie z důvodu podstatně širšího rozchodu kol. Studie Hommage integruje tento detail velmi specifickým způsobem. Mohutně vytažené blatníky se vyznačují hladkým povrchem a precizně modelovaným tvarem, díky nimž jsou nepřehlédnutelné.

Možná vůbec nejpřímějším odkazem na původní model 2002 je sjednocující boční hrana, která vzájemně propojuje množství různých prvků studie 2002 Hommage. Tato nepřerušovaná karbonová linka fyzicky vede kolem dokola vozu a současně horizontálně rozděluje spodní a horní plochy karoserie. Design vozu dotvářejí 20“ kola z lehkých slitin ve dvoubarevném provedení. Moderní vzhled těchto frézovaných vícepaprskových kol připomíná závodní ráfky dob minulých, zatímco zlaté brzdové třmeny s logem M jsou nezbytným stylovým doplňkem.

 



Facebook

Nejčtenější

Nahoru