Znáte opravdový příběh kapitána Morgana?

Zlatý věk pirátství – to byly lodě francouzské, anglické i španělské korzující exotickým Karibikem,
na druhé straně číhající nenasytní piráti, kteří z nich za každou cenu chtěli ukořistit co největší lup. Právě v této době žil i Henry Morgan, jeden z nejobdivovanějších bukanýrů 17. století, který proslul zejména svou odvahou na těchto plavbách, při nichž hájil britské zájmy. Velkou část své kariéry strávil lovením právě obávaných nepřátelských pirátů.

Shutterstock_Lod

Mladý, svérázný a průbojný mladík se jednoho dne roku 1654 rozhodl opustit svůj rodný Wales a vydal se vstříc dobrodružství do prosluněného Karibiku. Zpočátku stál na pirátské straně. Loupil, popíjel karibský rum a žil bohémským životem. Zanedlouho však přišla nabídka, aby přešel na stranu spravedlnosti a přijal tak životní výzvu, aby pirátství potlačil. Byl s okamžitou platností povýšen na mladšího důstojníka a poslán vojenským protektorem Oliverem Cromwellem na expedici již pod vlajkou Anglie.

 

O několik let později, kdy se Morganovi po dramatickém uvěznění Španěly nakonec podařilo uprchnout a samotnou loď svých držitelů obsadit, mu úspěšná mise vynesla povýšení na kapitána a získal zcela novou loď s názvem Satisfaction. Klíčový moment v kariéře tohoto legendárního námořníka nastává v roce 1671, kdy podnikl úspěšný nájezd opět na Španěly a zmocnil se města Panama City, které bylo důležitým obchodním centrem a zásadní vstupní branou do jejich držav v Americe a Karibiku. Ačkoliv byla mise úspěšná, díky silné bouři a mnoha útesům ztratil čtyři lodě, včetně největší Satisfaction, která se potopila. I přes všechny ztráty byl Morgan za tuto misi Charlesem II. pasován v Anglii na rytíře a poslán zpět na domovskou Jamajku jako viceguvernér, aby se o 3 roky později stal jejím oficiálním guvernérem. V té době se rozhodl ukončit svoji bukanýrskou kariéru, aby dožil jako spořádaný občan.

5. srpna 1688 ve městě Port Royal na Jamajce vydechl kapitán, admirál, rytíř a guvernér Henry Morgan naposledy. Poslední sbohem mu přišlo dát neuvěřitelné množství obdivovatelů. Ať už to byla jen hra osudu nebo kapitánova schopnost poroučet větru a vlnám i ze záhrobí, nedlouho po jeho pohřbu se země začala otřásat. Uprostřed města vytryskl obrovský gejzír vody a smetl s sebou do burácejících vod přístavu město Port Royal i kapitánovu rakev. Nikdo už ji nikdy znovu nespatřil. Legenda praví, že kapitánův nepokojný duch se do dnešních dnů plaví v karibských vodách a hledá své tělesné ostatky.

Věděli jste, že…
Trosky lodi Satisfaction objevili v létě 2011 archeologové z Texas State University s poměrně zachovanou částí trupu, děly a velkým množstvím krabic s nákladem?

CM_Pirati



Facebook

Nejčtenější

Nahoru