Toyota PROACE – premiéra

Na Autosalonu užitkových vozidel 2016 v Birminghamu (26. – 28. dubna) se v celosvětové premiéře představí nový lehký užitkový vůz Toyota PROACE.

proace-van-compact-04-2016-01

Segment lehkých užitkových vozů zaznamenal v posledních několika letech silný růst. Jen v roce 2015 byl přes 12 %1. Očekává se, že i letos dosáhne objemu 2,2 mil. vozů. Přibližně 28 % trhu s lehkými užitkovými vozy (cca 640 tis. vozidel) tvoří dodávková vozidla střední hmotnostní kategorie (MDV – Medium Duty VAN). Segment MDV tvoří několik dílčích segmentů, jakými jsou skříňové dodávky, mikrobusy (kombi) a plošiny.

Předchozí Toyoty PROACE nedokázaly všechny dílčí segmenty MDV plně pokrýt. Nová modelová řada PROACE VAN 2016 nabízí zákazníkům mnohem širší spektrum vozů. Nyní budou k dispozici dva stupně výbavy, tři různé rozměry karoserie a dva různě dlouhé rozvory. Toyota tak tento evropský trh s lehkými užitkovými vozy pokryje lépe.

proace-van-compact-04-2016-03

Nově se nabízí varianta PROACE VAN Compact. Se svojí délkou 4,6 m a rozvorem 2,9 m jde o doposud nejkratší vůz v automobilovém segmentu MDV. Díky dobře obestavěnému prostoru nabízí půdorys větších vozů kategorie CDV (tj. užitkových automobilů odvozených od osobní verze) s přepravní kapacitou MDV. Kabina pojme tři cestující, přičemž ložný prostor vykazuje délku 2,1 m a šířku 1,6 m při celkovém objemu pro náklad 4,6 m³.

Modelová řada dále zahrnuje devítimístný mikrobus označovaný Combi, šestimístnou verzi Crew Cab a plošinu Platform Cab pro nástavby (v nabídce od prvního čtvrtletí 2017), čímž nová Toyota PROACE pokrývá 100 % segmentu MDV.

proace-van-compact-04-2016-24

Pětice nabízených vznětových motorů bude disponovat výkonem od 95 do 180 koní. Pohonné jednotky v kombinaci s manuální, robotizovanou nebo automatickou převodovkou by měly vykazovat nejnižší emise CO2 v segmentu vozů MDV.

V rámci jednotlivých stupňů výbavy najdeme mj. elektricky ovládané posuvné boční dveře (po levé i pravé straně vozidla), automatické převodovky, trojici předních sedadel i ve verzi PROACE Compact nebo nový praktický systém Smart Cargo, jenž kombinuje otevíratelnou přepážku se sklopnou základnou sedadla předního spolujezdce, čímž maximální délka převážených předmětů narostla o 1,16 m a celkový objem převáženého nákladu se zvýšil o 0,5 m³.

proace-van-compact-04-2016-13

Osobní varianty tohoto modelu nedávno získaly pětihvězdičkové ohodnocení v bezpečnostních testech organizace Euro NCAP. V rámci celé modelové řady VAN se nyní nabízí i balíček technologií aktivní bezpečnosti označovaný Toyota Safety Sense.

Podobně jako na všechny vozy značky Toyota bude pro novou modelovou řadu PROACE VAN platit komplexní záruka po dobu tří let / 100 tis. km.

proace-van-compact-04-2016-07

 



Facebook

Nejčtenější

Nahoru