25 let spojení Škoda a Volkswagen

Jedna z nejúspěšnějších fúzí v automobilové historii slaví v těchto dnech 25. jubileum. Dne 28. března 1991 byla podepsána Smlouva o vstupu společnosti „ŠKODA, automobilová akciová společnost“ do svazku koncernu Volkswagen. Dokument vstoupil v platnost 16. dubna 1991.

SOP NEW Superb 2015, Kvasiny, Czech Republic

Během uplynulého čtvrt století se z regionálního výrobce stala dynamicky rostoucí automobilka mezinárodního formátu. Dnes ŠKODA vyrábí více než milion vozidel ročně a je zastoupena na více než 100 trzích. Nejširší modelová nabídka v její historii vzniká na dvou kontinentech ve čtrnácti závodech. V jubilejním roce navíc ŠKODA AUTO zahajuje novou modelovou ofenzivu v segmentu SUV.

Začlenění automobilky ŠKODA do koncernu Volkswagen patří k nejúspěšnějším příkladům privatizace československého státního majetku na počátku 90. let. Roční kapacita výroby tehdy činila necelých 200 000 vozidel, modelový program tvořily pouhé dvě řady – dožívající typy s motorem vzadu a pohonem zadních kol a v roce 1987 představený moderní model Favorit ve verzi hatchback a kombi (Forman). Dnes ŠKODA nabízí rozsáhlou paletu více než 40 modelových variant, sahajících od malého vozu Citigo až po vlajkovou loď ŠKODA Superb.

Česká vláda při privatizaci automobilky, založené již v roce 1895 a patřící ke značkám s nejbohatší historií na světě, vybírala z nabídek několika zájemců ze zemí západní Evropy i ze zámoří. Do celého procesu se zapojila řada politických i hospodářských špiček a v roce 1991 byla automobilka ŠKODA prodána koncernu Volkswagen.
Volkswagen byl již tehdy největším výrobcem automobilů v Evropě a o mladoboleslavskou značku a československý trh projevoval zájem dlouhodobě. Již v roce 1987 byly ve Wolfsburgu v rámci uvažované spolupráce realizovány zkoušky prototypu nové modelové řady ŠKODA Favorit s pohonem předních kol, vzniklé pod taktovkou šéfa vývoje Petra Hrdličky. Právě slibný potenciál konkurenceschopného výrobního sortimentu patřil k hlavním důvodům zájmu koncernu Volkswagen o společnost ŠKODA. Jejím dalším trumfem se stala vysoce kvalifikovaná pracovní síla.

Rozhodnutí české vlády padlo 9. prosince 1990: jako strategický partner pro společnost ŠKODA byl vybrán koncern Volkswagen. Smlouvu o vstupu společnosti s novým názvem „ŠKODA, automobilová akciová společnost“ do svazku skupiny Volkswagen podepsali 28. března 1991 tehdejší ministr průmyslu české vlády Jan Vrba a předseda představenstva společnost Volkswagen Carl Hahn. Tento dokument vstoupil v platnost dnem 16. dubna 1991. Doplnila jej smlouva o kapitálovém vkladu a smlouva mezi akcionáři. V průběhu prvního roku 1991 získal koncern Volkswagen za vklad 620 milionů marek celkem 31 % akcií mladoboleslavské společnosti. Svůj podíl ve firmě poté postupně navyšoval, až se 30. května 2000 stal držitelem plných 100 % akcií.

Od roku 1991 do března 2016 značka ŠKODA do nových modelů, do výzkumu a vývoje i do rozšiřování výrobních kapacit v České republice vložila více než 300 miliard korun. ŠKODA je jedinou automobilkou, která v České republice vozy nejen vyrábí, ale také vyvíjí. Zatímco na jaře 1991 mělo mladoboleslavské vývojové oddělení společnosti ŠKODA 600 pracovníků, v roce 2015 bylo ve vývojovém, technologickém a designovém centru v Mladé Boleslavi zaměstnáno téměř 2000 vysoce kvalifikovaných specialistů. Díky jejich schopnostem vynikají vozy ŠKODA typickými přednostmi, jako je nadprůměrná prostornost, špičková funkčnost a moderní technika. Po zapojení automobilky ŠKODA do koncernu Volkswagen ke třem českým výrobním závodům z roku 1991 (Mladá Boleslav, Kvasiny, Vrchlabí) přibyly výrobní kapacity továren v Číně, Indii, Rusku a na Slovensku, doplněné o montážní závody na Ukrajině a v Kazachstánu.

160324 ŠKODA VisionS - Bernhard Maier



Facebook

Nejčtenější

Nahoru